Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemětřesení strhlo lavinu na Everestu: 18 horolezců pohřbila zaživa

Autor: ljš - 
25. dubna 2015
19:44

Modlete se za nás! To vzkázal přes Twitter britský horolezec, kterého lavina způsobená zemětřesením v Nepálu odřízla spolu s dalšími dobrodruhy od světa. 18 lidí pak sníh pohřbil zaživa, když lavina smetla základní tábor.

Zemětřesení, při němž v Nepálu zemřelo přes 2000 lidí, způsobilo tragédii i na nejvyšší hoře světa. V oblasti Mount Everestu totiž strhlo obří lavinu, která zavalila část základního tábora. Zahynulo nejméně osmnáct lidí, včetně cizinců. V táboře bylo podle nepálského úřadu pro cestovní ruch v době neštěstí zhruba 1000 lidí. Další se pohřešují nebo byli zraněni.

U základního tábora na Mount Everestu, který v sobotu zčásti zavalila lavina, v neděli přistálo prvních šest vrtulníků, které mají evakuovat zraněné. Údaje o počtu obětí se nadále rozcházejí. Zatímco zpravodajka agentury AFP na místě ohlásila nález 14 obětí, horská služba uvádí 17 nalezených těl. Helikoptéry mají přepravit k ošetření nejméně 61 raněných, jejichž evakuaci dosud bránilo počasí. Mnozí lidé utrpěli velmi vážná zranění a úřady se obávají, že bilance neštěstí se ještě zhorší. Podle jednoho ze zraněných šerpů, jenž byl evakuován, počet obětí laviny určitě vzroste.

Britský horolezec Daniel Mazur z Bristol o neštěstí tweetoval přímo z hory. "Everestem otřáslo masivní zemětřesení. Základní tábor byl vážně poškozen. Náš tým uvízl v táboře 1. Prosím modlete se za nás," napsal.

Na Twitteru pak o sobě dalo vědět ještě několik jeho kolegů. "Základní tábor postihlo silné zemětřesení, pak spadla obří lavina z Pumori. Ze stanu jsem běžel o život. Naštěstí nezraněn. Nahoře je mnoho, mnoho lidí," napsal rumunský horolezec Alex Gavan. "Obrovská katastrofa, pomáhal jsem hledat a vyprošťovat oběti. Mnoho mrtvých. Ještě víc těžce raněných. Mrtví budou přibývat, jestli nepřiletí helikoptéry," dodal.

Podle aktuálních informací českých diplomatů se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 155 českých občanů, s 54 z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. České úřady zatím nemají zprávy, že by Češi byli mezi zraněnými či mrtvými, řekl dnes ČTK Daniel Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Do Nepálu zamířila z Indie česká konzulka, kvůli uzavření leteckého spojení v Káthmándú se ale musela vrátit do Dillí. "Její letadlo už nestihlo přistát," uvedl Frous. V hlavním městě Nepálu má Česká republika honorární konzulát.

cipisek134 ( 25. dubna 2015 22:17 )

♫♪Horolezci, horolezkyně, horolezčata, nelezte na skálu co je hodně špičatá. Spadnete do písku a svou rodnou vísku nespatříte více, dudlájdá.♪♫

mandat ( 25. dubna 2015 20:39 )

Je to smutne, ze tak chudou zemi postihla tahle hrozna katastrofa.Ty,co tam jezdi lezou na Himalaje plati dpost penez,kam ty penize jdou,nikdo nevi.Domorodci tam ziji,jak ve stredoveku a nikoho to nezajima.

mandat ( 25. dubna 2015 20:37 )

Co to je za nadpis???????????? Bylo zasypano nekolik horolezcu,samozrejme zaziva.Nebo byli zasypany az po smrti ?????????Kdo to tam u vas ty clanky kontroluje ?????? Asi nikdo.Dokazete z takove katastrofy napsdat jen frasku. Cest pamatce vsem,co tam zemreli.Je to hrozna tragedie.

Zobrazit celou diskusi