Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obdivuhodné gesto odpuštění: Přežila Osvětim, teď objala nacistického vraha

Autor: štš - 
25. dubna 2015
16:11

Tak dojemný moment u soudu s nacistickým vrahem nikdo nečekal. Židovka Eva Kor (81) nejprve popsala hrůzy koncentračního tábora v Osvětimi a poté veřejně odpustila souzenému gestapákovi Oskaru Gröningovi (93).

V severoněmeckém Lüneburgu pokračuje soud s »Účetním z Osvětimi« Gröningem, který se zodpovídá ze smrti 3000 tisíc Židů. K morální zodpovědnosti už se bývalý gestapák, který se pohybuje jen s pomocí chodítka a v chůzi mu pomáhají také jeho právníci, přiznal.


Výzva Blesk.cz: Máte historické fotografie z osvobození? Pošlete nám je na tip@blesk.cz.


Velké pohnutí ale vyvolalo líčení otřesných osvětimských poměrů svědkyní Evou Kor. Ta popisovala, jak se spolu se svým dvojčetem stala obětí nelidských pokusů doktora Josefa Mengeleho. „Ta zrůda stála u mé postele a mému utrpení se ještě vysmívala. Doteď nevím, co mi to vlastně Mengele píchal injekcemi do žil,“ uvedla žena.

Na závěr přistoupila k obžalovanému Gröningovi a objala ho. On ji políbil na tvář. „Ne, nebylo to plánované. Ale bylo to normální setkání dvou lidí. Tak se přece mají dva lidé k sobě chovat. Ze dvou dávných nepřátel se stali dva obyčejní lidé,“ řekla žena, která přežila holocaust.

K jejich prvnímu setkání došlo už před její výpovědí. „Potkala jsem Oskara Gröninga, představila se mu a podala mu ruku na znamení odpuštění. On sáhl po mé paži a omdlel. Podivila jsme se tomu a zavolala jsem pomoc,“ sdělila žena, která nyní žije v americké Indianě.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Objednejte i přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900 Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

 

 

wolf66 ( 25. srpna 2015 18:03 )

Měla ho uškrtit na inval. vozíku.

anka ( 26. dubna 2015 01:54 )

mozna byste mel nechat svobodne na kazdem se rozhodnout komu co kdo odpusti. P.S. Pisete , ze ve vysokem veku je mysleni trochu jine....jinde pisete, ze jste zazil prvni republiku......takze to muzeme vesele aplikovat na vsechny vase prispevky???

anka ( 26. dubna 2015 01:52 )

velmi rozumny prispevek...

vemari ( 26. dubna 2015 01:12 )

 No nevim myslim si ze to především udělalo stari aby ćlovek mohl v klidu umírat s čistou duši šel k bráně nebeské bez hněvu sama v sobe.ale to jak se tady pise ze rodina Mirka z Německa odpustila vrahovi tak to nevim jestli někdo muze odpustit tak krátce po smrti dítěte vrahovi!!!to si myslim ze nelze aspon ne u normálních lidi!!!mam pocit ze tomu klukovi bylo asi deset let byl to naprosto nevinný kluk a za nevinně zabite díte bych odpustila?to určitě ne to uz mužem odpouštět všem pedofilǔm atd.blbost to neni krásný příběh ale fanatismus!!!

sydnicka ( 25. dubna 2015 22:38 )

Krasny pribeh a zena se zdravym rozumem. Zaprve ten pan mel tehdy kolem 20-ti let a delal jenom ucetniho a nevrazdil. On prevzal jenom moralni vinnu, ze pro ne pracoval. Kolik lidi komousum poskakovalo a neprevzalo nikdy moralni vinnu. Ta pani ma lasku a vi, ze tak najde klid ve svem srdci. Vzpominam na rodice zavrazdeneho Mirka v Nemecku, kteri tomu vrahovi verejne odpustili,ale za jeho cin zadali potrestani. To mohou udelat jenom lide z dobrym srdcem.

Zobrazit celou diskusi