Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladá Američanka měla v hlavě zvláštní nádor: Vlastní "zlé dvojče"

Autor: haj - 
25. dubna 2015
19:20

Yamini Karanamové (26) z Indiany v USA odstranili lékaři velký nádor z hlavy. Chirurgové po vyoperování tumoru s překvapením zjistili, že má i zuby a vlasy! Zřejmě se tak jednalo o dívčino embryotické dvojče.

„Byla to moje zlá sestra, která mě mučila posledních 26 let,“ vtipkovala mladá studentka v rozhovoru pro KNBC News. Yamini, která by se měla zcela uzdravit asi za tři týdny, už se nádoru jen směje. Díky operaci se jí dost ulevilo, před zákrokem si dlouho stěžovala na ospalost a také jí dělalo problém se soustředit. Přestávala rozumět tomu, co četla, a navíc i běžným konverzacím. 

Poté, co navštívila nespočet lékařů, byl jí diagnostikován nádor mezi hemisférami mozku. „Tento nádor byl přímo uprostřed, tedy extrémně hluboko v mozku,“ popsal situaci doktor Hrayr Shahinian zpravodajskému webu BBC. Jedinou možnost, jak dívce zachránit život, představovala náročná neinvazivní operace. Lékaři z kliniky v Los Angeles Yamini do lebky vyvrtali dírku, kterou jí do mozku prostrčili optické kabely a miniaturní chirurgické nástroje. „Tradičně bychom ji museli rozříznout od ucha k uchu, sundat skalp a otevřít celou zadní část lebky,“ popsal Shahinian. 

Do poslední chvíle se chirurgové obávali, že půjde o zhoubný nádor, ale nakonec s překvapením z mozku vyňali teratom, který se ve vzácných případech vyvine z pozůstalých částí embryonální tkáně. Někteří vědci se domnívají, že jde o dvojče, které se v děloze matky nevyvine a je absorbováno do těla druhého dítěte. „Tohle je můj druhý, a to jsem vyoperoval tak sedm nebo osm tisíc nádorů,“ popsal vzácnost jevu operatér. 

evita5555 ( 26. dubna 2015 13:13 )

Na tom útvare, teratome, nie je nič tak mimoriadne, akorát to, že táto dievčina ho mala v hlave. Inak sa dosť bežne vyskytuje na konci chrbtice, je to uzavretý vak, často vo veľkosti mužskej päste, ktorý obsahuje vlasy, zuby a rôzne tkanivá, je to vlastne zakrnelé dvojča a prejaviť sa môže až v dospelosti. Poznám nejmenej 5 ľudí, ktorí to mali tiež a ktorým to úspešne odoperovali.

rescarot ( 25. dubna 2015 21:44 )

Je to dobré akorát k tomu abychom si mysleli že je to pravda, což podle mě není ani náhodou, takže.....

clearstream ( 25. dubna 2015 19:28 )

 4x stejná fotka, to je k čemu dobrý ?

Zobrazit celou diskusi