Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češka o zemětřesení v Nepálu: Sto metrů od nás spadla pagoda

Autor: ČTK, ljš, oj - 
25. dubna 2015
12:42

Nepál zasáhlo zemětřesení o síle víc než 7,9 stupně. V Káthmándú se zřítilo několik budov, včetně historické věže. Katastrofa si vyžádala přes 2000 obětí. V oblasti je podle dostupných informací přes 150 Čechů. Asi třetina se jich pohřešuje.

Zemětřesení, které otřáslo Nepálem, mělo sílu 7,9 stupně. V metropoli Káthmándú se podle zahraničních médií zřítilo několik budov, včetně historické věže, v jejíchž troskách je podle svědků zahynuly desítky lidí. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.  

Podle aktuálních informací českých diplomatů se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 155 českých občanů, s 54 z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. České úřady zatím nemají zprávy, že by Češi byli mezi zraněnými či mrtvými, řekl Daniel Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Do Nepálu zamířila z Indie česká konzulka, kvůli uzavření leteckého spojení v Káthmándú se ale musela vrátit do Dillí. "Její letadlo už nestihlo přistát," uvedl Frous. V hlavním městě Nepálu má Česká republika honorární konzulát.

Blesk.cz se krátce po neštěstí podařilo kontaktovat jednu z českých turistek, která je v oblasti s kamarádkou. "Dnes jsme měli z Nepálu odletět. Teď čekáme v bezpečí, jak se situace vyvine. Zatím pořád dochází k otřesům, zhruba každých 10 minut," řekla Blesk.cz jedna z nich.

Situace v oblasti, kde se pohybovaly, byla opravdu dramatická. "Obě jsme při té první vlně upadly na zem. A pak nás místní chlapík zatáhl mezi futra jednoho baráku. Sto metrů od nás se zřítila pagoda," dodala.

V Nepálu se v současné době nachází i dvacítka klientů české cestovní kanceláře Livingstone. "Všichni jsou v pořádku, podařilo se nám spojit s průvodci," řekl zástupce kanceláře. Také osm českých horolezců, kteří v těchto dnech zdolávají himálajskou osmitisícovku Čo Oju, zemětřesení nepostihlo. "Mírné otřesy sice pocítili i oni, ale nebylo to zřejmě nic výrazného," řekla  Kateřina Hradová z CK Expedice, která zájezd pořádá.

Členové expedice na Twitteru uvedli, že jsou v pořádku a momentálně se nacházejí v předsunutém základním táboře v nadmořské výšce 5700 metrů. Čo Oju, ležící na hranicích Tibetu a Nepálu, je s výškou 8201 metrů šestou nejvyšší horou světa.

Celkový počet obětí stále stoupá. Nepálská vláda uvedla, že v samotném Nepálu si katastrofa vyžádala přes 2000 obětí, zemětřesení ale zasáhlo i sousední státy – v Indii podle posledních informací zemřelo nejméně 51 lidí, v Tibetu 17 a v Bangladéši čtyři.

datelobecny ( 25. dubna 2015 16:29 )

Přesně to samé mě taky napadlo. Že jim nějací zmetci navrhnou zdrhat do Evropy. Dokud v Evropě máme co žrát, tak máme přece i co dávat.

sores ( 25. dubna 2015 15:43 )

Příroda si nás reguluje, měla by častěji a více, nic jiného si nezasloužíme. Honba za prachama a vzájemné zabíjení, loupení, znásilňování a 100 jiných podlostí z nás dělá zrůdy.Tak co s námi i když je mi těch ubožáků líto.

rbwtrnava ( 25. dubna 2015 15:30 )

ty vole ze 14 cechu!!! a pritom niekde sedia na hotely, zeru konzervy a davaju lahvac bu bu bu

cityjail ( 25. dubna 2015 13:16 )

Tak a teď by jim EU a nějaká po.je.baná neziskovka mohla poradit,že odstraňovat škody je zbytečné,že úplně stačí zdrhnout do Evropy.My tady totiž těchhle křováků máme pořád málo a pokladny vyplácející podpory utečencům jsou nabité k prasknutí.Co na tom,že rodilý Evropan si zadarmo už ani neu.prdne..

cernykarkul ( 25. dubna 2015 11:05 )

7,8 a 6,7 následně http://www.volcanodiscovery.com/cs/earthquake-monitor.html

Zobrazit celou diskusi