Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paní Vlastě v roce 1945 penicilin od Američanů zachránil život… jako první v Československu

Autor: Zbyněk Schnapka, et - 
24. dubna 2015
18:31

Na konci druhé světové války byl Vlastě Bělové (71) z Přeštic rok a umírala na zánět mozkových blan. Díky americkým vojákům přežila a stala se první Češkou léčenou penicilinem.

Místo aby si rodiče Vlasty Bělové v roce 1945 užívali první mírové dny, trnuli hrůzou o roční dcerku. Dostala zánět průdušek, středního ucha a následně mozkových blan. „Tehdy se to léčit nedalo. Buď jste umřel, nebo přežil jako mrzák,“ vyprávěla Vlasta.

Ošetřující lékař Vilém Mathesius z plzeňské nemocnice to ale nevzdal. „Slyšel o novém zázračném léku, který přivezli Američané. Šel do jejich polní nemocnice a vyprosil si dvě ampule s penicilinovým práškem,“ vzpomínala Vlasta.


 

Máte zajímavé fotky z osvobození Československa od nacistů? Pošlete nám je spolu s vašimi příběhy na tip@blesk.cz.


Lék se rozpustil v destilované vodě a injekčně aplikoval každé tři hodiny. „Už druhý den mi teplota z 39,2 stupňů klesla na 36,6 a pak již nestoupala,“ popsala z vyprávění maminky Vlasta.

V prodeji od pondělí Už 27. 4. vychází v edici Blesk extra publikace Příběhy z pekla. Přináší svědectví přeživších vězňů z německých nacistických koncentračních táborů. Češi vyprávějí o hrůzách, které prožili, ale i o hrdinství vězňů v Osvětimi, Ravensbrücku či Terezíně. Součástí výjimečné knihy jsou také popisy, mapky a nákresy největších nacistických koncentračních lágrů.

Koncentráky na Plzeňsku: Zajatkyně vyráběly munici

Vznik koncentráků na konci války se nevyhnul ani Plzeňsku. Lágr založili nacisté v Mirošově a Holýšově, který osvobodili Poláci. Mirošovský tábor ze začátku sloužil jako ubytování pro dělníky pily, ale v roce 1944 se změnil v koncentrák.

Vězni umírali při práci v kamenolomech a lesích. Ženský holýšovský tábor při muniční továrně vznikl jako pobočka lágru ve Flossenbürgu.

V březnu 1945 se po sabotáži dozorci postarali o podobně drastické podmínky jako ve vyhlazovacích lágrech. Vězeňkyně osvobodili 5. května 1945 Poláci.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Objednejte i přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

tomlk007 ( 28. dubna 2015 20:48 )

Rusové ji tak mohli ofukovat machorkou a napájet vodkou

provokaterka ( 27. dubna 2015 02:46 )

Kdyby ji zachránili rusové,tak by se dnes o tom nesmělo psát,tak hluboko jsme klesli.

Zobrazit celou diskusi