Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechal utopit 700 uprchlíků z Afriky: Kapitán lodi stanul před soudem

Autor: ČTK - 
24. dubna 2015
12:13

Před soudem v sicilské Katánii dnes poprvé stanul údajný kapitán havarované lodi s uprchlíky, kterého prokuratura viní z podílu na smrti více než 700 lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Spolu s 27letým Tunisanem Muhammadem Alím Málikem bude u soudu vypovídat i 25letý Syřan Mahmúd Bichit, který byl podle vyšetřovatelů členem posádky. Loď se zhruba osmi stovkami uprchlíků se ve Středozemním moři převrátila o minulém víkendu, neštěstí přežilo jen 28 lidí. 

Italská policie zadržela Málika a Bichita začátkem týdne – oba muži patřili k necelým třem desítkám zachráněných. Podle dosavadních informací tragickou havárii způsobil právě kapitán, když s přetíženým rybářským člunem narazil do portugalské obchodní lodi, jež běžencům připlula po nouzovém volání na pomoc. Valná většina z téměř osmi stovek pasažérů trávila podle svědků strastiplnou cestu v uzavřeném nákladním prostoru, a neměla proto šanci z potápějící se lodi uniknout. 

Někteří svědci vypověděli, že kapitán byl během cesty pod vlivem alkoholu a kouřil hašiš. Málikův právník ovšem tvrdí, že obviněný Tunisan loď vůbec neřídil a byl pouze jedním z řadových pasažérů. Jako kapitána ho ovšem identifikovali nejen přeživší uprchlíci, ale i spoluobviněný Syřan. 

Údajného kapitána lodi hodlá prokuratura obžalovat z mnohonásobného zabití z nedbalosti, únosu, způsobení námořní havárie a z napomáhání nelegální imigraci. Syřan Bichit by se měl zpovídat pouze z posledního jmenovaného činu. 

Dnešní soudní jednání je teprve předběžným řízením, během něhož by si měl soudce vyslechnout argumenty prokuratury a obhájců a stanovit, zda existuje dost důkazů pro podání obžaloby. 

Víkendová tragická nehoda lodi s uprchlíky probudila Evropu z letargie a problém s přílivem uprchlíků se začal řešit i na úrovni EU. Ve čtvrtek se osmadvacítka na mimořádném summitu rozhodla ztrojnásobit prostředky pro operace agentury Frontex ve Středozemním moři. 

Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) OSN připlulo letos do jižní Evropy už více než 35.000 migrantů a žadatelů o azyl. Smrt ve Středozemním moři zřejmě našlo na 1500 lidí. Za celý loňský rok úřad předpokládá počet 219.000 těch, kdo moře přepluli, ale i 3500 obětí. Frontex uvádí, že v příštích měsících by se moře mohl pokusit překonat více než milion osob. 

ikolop ( 28. dubna 2015 18:50 )

Žasnu, jaké kruté, bezcitné příspěvky zde čtu od mladších generací. Nezažili jste válku, nezažili jste ztrátu dítěte, maminky, táty, babičky ... Každá lidská bytost je jako vy. Mohli jste se narodit právě vy v Tunisu, Sýrii ...

ivoadler ( 24. dubna 2015 15:56 )

Když ono je v té Asii a Africe lidí jako s.raček.

batohm ( 24. dubna 2015 13:34 )

Za to by ho měli vyznamenat! EU by se měla okamžitě složit na novou loď.

renataren ( 24. dubna 2015 13:13 )

Jestli nezaplatila vláda ...

aronak ( 24. dubna 2015 12:53 )

možná mu někdo závidí ty peníze, které od emigrantů obdržel. Jinak ať si spočítají, kolik problémů a peněz ušetřil státům, které by je přijaly. Takže je otázka - odsoudit nebo vyznamenat?

Zobrazit celou diskusi