Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Málem se utopila ve vlnách u Řecka: Pašerákům zaplatila 250 000 Kč

Autor: dce - 
24. dubna 2015
11:42

V pondělí se Eritrejka Wegasi Nebiat málem utopila u pobřeží řeckého ostrova Rhodos, když spolu se svými krajany prchala do Evropy. Loď, na které se měli dostat do bezpečí, se potopila a tři lidé zahynuli. Wegasi je ale připravená jít dál za svým cílem.

Tisíce migrantů v poslední době přijíždějí každý týden do jižní Evropy přes Středozemní moře. Utíkají před krutou vládou a nepokoji v jejich domovině. Nejinak tomu bylo i v případě Wegasi Nebiat (24). Její cesta za svobodnějším a lepším životem začala už před několika měsíci. Její rodina zaplatila v přepočtu více jak 250 000 korun, aby ji dostala do Švédska.

Cesta začala v Asmaře, hlavním městě Eritrey, odtud odjela Wegasi do vzdáleného města na západě. Pak musela jít více jak 70 kilometrů pěšky, aby došla do městečka na hranicích se Súdánem. Zde ji nabrali překupníci a odvezli ji do Chartúmu, odkud letěla na falešný pas do Istanbulu. 

Na pobřeží Turecka pak nastoupila na dřevěnou loď vstříc Řecku. Jenže přeplněná dřevěná bárka ztroskotala – na palubě, kde je normálně jen třicet lidí, jich teď bylo sto. V moři u Řecka zahynuli tři uprchlíci. Wegasi se držela trosek a podařilo se jí dostat se až k útesu ostrova Rhodos. Nakonec skončila v nemocnici s podezřením na zápal plic.

Když jí ukázali fotografii, na které ji zachraňuje jeden z místních, celá pod kyslíkovou maskou zčervenala. „Moc si toho nepamatuju, jen to, že jsem byla ve vodě a měla jsem strach a pak jsem najednou byla tady. Měla jsem štěstí,“ řekla novinářům Wegasi. Ve čtvrtek byla z nemocnice propuštěna a setkala se s ostatními uprchlíky. Ona i další migranti se nyní budou snažit dostat dál do Evropy – do Švédska, Německa nebo do Anglie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MLudvika ( 14. května 2015 14:27 )

to vše mne jen utvrzuje v domněnce , že jim to hradí IS aby jich zde dostal co nejvíce - a asi se jim to vyplatí. Nemám s nimi slitování, potopit lodě, vrátit zpět do země a nebo vysadit na neobydleném ostrově

koko365 ( 24. dubna 2015 20:58 )

 Díky bohu se netlačeji sem

1917 ( 24. dubna 2015 19:01 )

Mohu mít jakékoliv pochopení a cítění pro ty "chudáky" ale kolik našich rodin a mnohdy těžce pracujících, jako třeba pokladní v marketu, má našetřeno 250 tisíc, když nemají mnohdy ani na školní potřeby. Takže dost velké pochybnosti o t.zv. Chudácích!!!!!

chamberlain ( 24. dubna 2015 16:34 )

BAN!!!!!Vaše konto zdarbuh a zdarbuh1_ bylo zablokováno administrátorem. - - - DĚKUJI STEJNE, JENTAKJEN, VEGETO A DALŠÍ CO MÁŠ NAKRADENO A DNES TĚ OSTATNÍ USVĚDČILI -- JEDNO TI POVÍM, TY UŽ SE NIKDY NEOČISTÍŠ I KDYŽ DÁŠ ZABANOVAT DALŠÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!! UBOHÁ TROSKO K POLITOVÁNÍ. BAN DOSTALO VÍCE LIDÍ, NEUNESLA JAK SE PROFLÁKLA, PŘEJU JI TO!!!!

stokl.roman ( 24. dubna 2015 16:05 )

Tak to si moc fandíš

Zobrazit celou diskusi