Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

A zase tam létají rakety: Hamas vystřelil první letošní na Izrael, ten střelbu opětoval

Podomácku vyrobená raketa Hamasu
Podomácku vyrobená raketa Hamasu  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
24. dubna 2015
06:59

Palestinští radikálové odpálili ve čtvrtek večer z Pásma Gazy přinejmenším jednu raketu na území jižního Izraele. Informovala o tom dnes světová média. Izraelská armáda následně palbu opětovala. Jde o první takový letošní incident.

Při incidentu, který se odehrál na závěr izraelského Dne nezávislosti, nebyl nikdo zraněn a nejsou hlášeny ani žádné škody. Izraelská armáda v odvetě na vypálení rakety z Pásma Gazy mířila své střely na základnu v Pásmu Gazy využívanou radikálním hnutím Hamas, které palestinské území u Středozemního moře ovládá.

Zástupci Hamasu už potvrdili dopad dvou raket na své cvičiště. Nikdo prý ale nebyl zraněn. Do čtvrtečního večera probíhaly v Izraeli oslavy výročí vyhlášení nezávislosti státu v roce 1948. Na jejich průběhu se dopad rakety nijak výrazně nepodepsal. Sirény se rozezněly především v okolí jihoizraelského města Sderot a v několika dalších obcích na hranici s Pásmem Gazy.

Podle izraelské armády se jednalo o první letošní raketu vypálenou z Pásma Gazy na území Izraele, naposledy Hamas jih země ostřeloval loni v prosinci. Izrael a palestinské radikální hnutí Hamas vedly loni v létě padesátidenní válku, která si vyžádala životy 73 obyvatel Izraele, z toho 67 vojáků a šesti civilistů, a více než 2100 Palestinců. Velká část Pásma Gazy, ve kterém žije asi 1,8 milionu obyvatel, byla zničena.

jezibababa ( 24. dubna 2015 08:34 )

Chudáci palestinci. Stavební materiál na tunely jim nechtějí dodávat a teď si ještě Izraelci dovolí sestřelovat jim rakety. Doufám, že AI k tomu vydá odsuzující memorandum. Ale teď vážně - až svět přestane palestince podporovat nesmyslnými dotacemi a donutí je starat se o sebe, nebudou mít čas ostřelovat území svých pracovitějších, inteligentnějších a úspěšnějších sousedů.

nofar ( 24. dubna 2015 08:09 )

Zdravim z Izraele. Asi s nami Paldove chteli oslavit Den nezavislosti a nedostava se jim klasicke zabavni pyrotechniky. Nebo jsou jako kazdorocne vzteky bez sebe, ze Stat Izrael, ostruvek demokracie na Strednim vychode, existuje navzdory vsem vyhruzkam uz skoro sedmdesat let. To spis.

Zobrazit celou diskusi