Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hrozí konec Klokánků: Co bude s andílkem od bezdomovců a dalšími dětmi?

Fotografie, která zachycuje Michalku mezi partou opilých bezdomovců
Fotografie, která zachycuje Michalku mezi partou opilých bezdomovců  (Autor: Foto: Jiří Čada)
Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2015
05:00

Hrozí konec Klokánků, které pomáhají dětem v ohrožení! Podle jejich šéfky Marie Vodičkové je stát cíleně likviduje. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová si myslí něco jiného a upozorňuje na chyby v hospodaření. Jenže co bude s dětmi, které v Klokánku skončily? Naposledy to byla např. malá Míša, která žila mezi bezdomovci. Ohrožených dětí je celkem 470.

Fond ohrožených dětí (FOD), který provozuje síť zařízení pro děti v akutní tísni, dluží státu na zdravotním a sociálním pojištění svých 600 zaměstnanců 22 milionů korun. Klokánkům tak hrozí exekuce.

„Neplatili jsme průběžně proto, že po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí prostě ty peníze na to nebyly,“ upozornila šéfka fondu Marie Vodičková v internetové televizi DVTV. „Nebyly nám placeny státní příspěvky ani na děti, které jsme přijali, o které jsme se starali,“ dodala. Novela zákona, která platí od 1. ledna 2013, jí přijde absurdní.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) na iDNES.cz reagovala, že situace je výsledkem velmi špatného způsobu hospodaření s finančními prostředky ze strany fondu.

První dáma Ivana Zemanová v Klokánku První dáma Ivana Zemanová v Klokánku | Blesk - Ladislav Křivan

Ve 22 Klokáncích nyní žije odhadem 470 dětí, žádné z nich by podle zástupců ministerstva nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici. Právě mezi bezdomovci žila i malá Míša, jejíž případ Vodičková také zmínila. O problému se prý vědělo delší dobu a Klokánky jsou důležité právě proto, že dokážou reagovat rychle. Cílem Klokánku je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče. Pokud by byla zařízení zavřena, děti by šly do pěstounské či ústavní péče.

Ministryně: Některé Klokánky mohou zaniknout

Nejčernějším scénářem je tedy krach Klokánků. Zadlužený fond proto netlačí jen na stát, ale požádal o pomoc i soukromé přispěvatele. Každým dnem ale dluh narůstá o penále v řádech tisíců korun. Spasí Klokánky veřejnost či stát?

Právě stát prý Klokánkům dluží kolem 30 milionů za děti, o které se v nich starali na vlastní náklady, uvedla Vodičková. „Je to evidentně likvidační,“ míní šéfka Klokánků. „Bohužel zaměstnancům dlužíme a ti, kteří to nemohou dále snášet a mají nějaké jistější zaměstnání, tak někteří odcházejí. Ale musím říct, že jich odchází minimum a zatím jsme schopni to zvládat, přestože dlužíme lednové a únorové mzdy,“ dodala Vodičková v DVTV. 

„Tato organizace měla dva roky na to, aby se novele přizpůsobila. Podle mě novela je jen součástí problému, a ne největší... Ať se někdo těší jakékoliv oblibě, nemůžu prostě dávat peníze organizaci, která s nimi opakovaně neumí hospodařit,“ reagovala ministryně Marksová Tominová na iDNES.cz. Reálně dle ní hrozí, že všechny Klokánky nemusí zaniknout, některé však ano.

teta234 ( 29. července 2015 18:55 )

Pracuji jako teta v Klokánku skoro 11 let a dovolím si tvrdit že lepší zařízení na nezbytnou dobu v našem státě není. P Vodičková má můj obdiv protože to je žena s velkým ž. Nejenom že sama vychovala 8 dětí ,které byly v ústavu ,ale z vlastní zkušenosti vím, že dokáže i větší skupince sourozenců ,které by jinak skončili v D.domově, nají rodinu, najde mámu a tátu i dětem s kterými jsou občas problémy a Nedá děti jen někomu. Kdysi jsme měli v Klokánku chlapečka kterého chtěli pěstouni jen kvůli penězům -viz Zpravodaj FOD 2/2006 a on k nim nechtěl, bál se a nakonec se mu našla nová prima rodina kde je moc spokojený. Co jsem v Klokánku tak se nám stále házejí klacky pod nohy. Jednou je to nedostačující vzdělání-jakoby u nás měly děti jen vysokoškolačky, pak přibývající Klokánky a pořád něco. Ano zruší se klokánky děti nacpeme do děcáků odkud se do 18 nedostanou a nebudou umět žít jako v rodině a co s nimi bude pak? odpovězte si na to sami. Ač pan prezident Zeman nebyl můj favorit za jeho včerejší vyjádření mu děkuji. Vyjádřil názor spousty rozumných lidí. Klokánek vážení pro mne i mé kolegyně není jen práce ale i radost ze zachráněných dětí.

majojo ( 24. dubna 2015 12:14 )

Do***e, co by bylo? Klokánek lezl státním úředníkům (spíš úřednicím) na nervy, protože pro ně dokázal zajistit důstojnejší život (alespoň pro některé z nich) než ta naše veleslavná sociálka. To že z pár lidiček nevyrostou grázlové, má na svědomí Klokánek - a proto ho rozpustíme. Přece nedopustíme, abychom přišli o své pašalíky, jen proto, že to jinde umějí lépe. Za 10-20 let budeme mít na krku bandu nepřizpůsobivejch, kriminálníků a prostitutek, ale to nás nezajímá, to není naše věc.

abvydavatelstvi ( 24. dubna 2015 11:53 )

Na Slovensku takové záchytné centrum pro deti dostává od státu ročně na provoz 470 000 eur.... nedávno to bylo zveřejněné.... V ČR si myslím že také je stát pořádně dotoval ale kdo vi kde ty prachy miznou.... Když někdo neumí hospodařit v domácnosti... tak těžko bude umět hospodařit se svěřenymi penězi... Třeba utulek pro psy dostane od města dotaci 11 000 eur... ale když všechno zaplatí tak jim nezbude nic a jsou odkazani na milodary od lidi.. protože psy jim denně přibývají... a málo ubyvaji... S těmito různými organizacemi je to těžké... někdo si z toho udělá soukromý biznis... je třeba řádně si prověřit komu pomůžete...

e.44 ( 24. dubna 2015 11:08 )

Platili - neplatili, dlužej - nedlužej, stojí - nestojí vedení za hovno, všechno irelevantní a čert ví co je skutečně pravda a co účelově podsouvané(třeba i novými nicky tady na diskusi, píšícími jako přes kopírák.). Jde o jedinné - zrušit všechny Dětské domovy, Klokánky a podobná zařízení a zavést u nás pouze profesionální pěstounskou péči, základ Juvenilní justice, jako v Norsku. A jestli to dovolíme, tak budeme v tomto směru ve stejné pérdeli, jako v Norsku.

buban ( 24. dubna 2015 09:59 )

V roce, kdy jsem se rozvedla, poslala Vodičková mým synům (tehdy 14 a 12 let) dojemný dopis o opuštěných dětech, které ani na skývu chleba nemají, tak ať jim šťastní hoši laskavě nějaký obolus laskavě zašlou. Dodnes netuším, kde k naší adrese přišla; ještě dnes bych jí s chutí propleskla.

Zobrazit celou diskusi