Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mrtvý Bulhar se prokazoval falešnými doklady: Neznáte ho?

Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
19:51

Policisté pátrají po totožnosti muže, který se v létě roku 2012 prokázal v jedné z pražských nemocnic několik dní před svou smrtí falešnými bulharskými doklady. Mužův podvod vyšel náhodou najevo až několik měsíců po jeho skonu, doklady znějící na stejné jméno totiž předložil cizinecké policii jiný Bulhar a policisté začali zjišťovat, proč je v evidenci veden jako mrtvý.

Policisté náhodou kontrolovali občana z Bulharka. Jenže muž měl být podle dokladů vedený jako zemřelý! "Teprve až rok uplynulý po kontrole tohoto cizince bylo bulharskou stranou potvrzeno, že se skutečně jedná o pravou totožnost kontrolovaného muže," uvedla policejní mluvčí Iveta Martínková. 

"Předtím, než muž zemřel, se na falešné doklady stihl dopustit několika trestných činů, čímž pravého majitele totožnosti poškodil na jeho právech," vysvětlila mluvčí, proč se policie snaží zjistit totožnost mrtvého. Údajnou trestnou činnost nespecifikovala, uvedla ale, že případ řeší policisté, kteří se zabývají násilnou kriminalitou. 

Muž byl hospitalizován v červnu 2012, zemřel po několika dnech. Nemocniční personál nerozpoznal, že předložené doklady jsou zfalšované. Neměl proto pochybnosti o pacientově totožnosti a jeho tělo zpopelnil. Kriminalisté tak již nemohou odebrat biologické vzorky a jediným vodítkem k odhalení identity mrtvého zůstává jeho fotografie, kterou nyní policie zveřejnila. 

V osobních věcech zemřelého, jenž hovořil špatně česky s cizím přízvukem, policisté našli také snímky ženy a holčičky.

Pokud znáte muže nebo vyfotografovanou ženu a dívku, ozvěte se na tísňovou linku 158.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi