Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívky v islámské škole nesmí běhat: Prý aby neztratily panenství

Muslimkám ve škole zakázali běhat - prý by mohly přijít o panenství
Muslimkám ve škole zakázali běhat - prý by mohly přijít o panenství  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
13:33

Ředitel jedné muslimské školy v australském Melbourne údajně zakázal dívkám při tělocviku přespolní běh. Podle něj by tímto způsobem mohly "přijít o panenství". Napsal to dnes list The Guardian. Vicepremiér a ministr vzdělání australského státu Viktorie James Merlino řekl, že kontrolní úřad zodpovědný za vzdělávací normy se případem již začal zabývat. 

Jeden z bývalých učitelů islámské školy sdělil, že nařízení vychází z přesvědčení ředitele Omara Hallaka. Pokud ženy příliš mnoho běhají, mohou podle jeho názoru "ztratit panenství". 

"Ředitel se rovněž domnívá, že existují vědecké důkazy ukazující, že když se dívka zraní, například si při hraní fotbalu zlomí nohu, může zůstat neplodná," sdělil dále někdejší učitel ze střední školy Al-Taqwa, která sídlí na západním předměstí Melbourne.

Na opatření si stěžovaly i samy studentky. "Tento dopis se týká zrušeného přespolního běhu. Je to útok na všechny dívky, které se chtěly události zúčastnit," napsaly prý žačky školy z melbournského předměstí Truganina. "Pokud budou mít dívky na sobě patřičné oblečení, měly by mít možnost běžet. Jako ředitel školy byste měl jednat se všemi rovnoprávně," dodaly studentky. 

Ředitel Hallak je ale už z dřívějška známý svými kontroverzními prohlášeními. Počátkem tohoto měsíce federální ministr vzdělávání Christopher Pyne žádal od Hallaka vysvětlení, když ředitel studentům školy tvrdil, že radikální skupina Islámský stát je spiknutím západních zemí vedených Spojenými státy a že Izrael neexistuje. 

Al-Taqwa, kam chodí zhruba 1700 žáků ve věku od pěti do 18 let, je největší muslimskou školou ve státě Viktorie. Podle údajů dostupných na internetu dostala v roce 2013 na provoz z veřejných financí 15 milionů australských dolarů (295 milionů Kč).

kraken.666 ( 23. dubna 2015 19:29 )

Mazej radši rozdávat somrákům kulichy a nepoučuj tady ty kráávo!

anka ( 23. dubna 2015 16:05 )

islam neni ideologie, ale nabozenstvi....take neni jeden islam, ale mnoho druhu islamu....islam jako takovy prochazi v soucasne dobe svym vyvojem.....problem je v tom, ze kazdy si muze vykladat koran jak chce a muze to verejne hlasat....a tak proto mame mirumilovny islam....ale i islam za ktery se schovava ISIS- jejichz ideologie se za islam jenom schovava...a proto jsou postaveni mimo zakon..Vsechna nabozenstvi jsou mirumilovna, ale ve jmenu nabozenstvi se dela ( krestane - minulost) ....a dela ( islam - soucastnost)nelidska zverstva. Za vsim stoji clovek.

dfghjk ( 23. dubna 2015 15:21 )

Ředitel má pravdu, pokud se dívky chtějí běhat, ztráta panenství je téměř jistá! Jelikož vyznání přitom nehraje žádnou roli, měli by si z něho vzít příklad i ředitelé ve vyspělých západních civilizacích, ke kterým se počítáme i my. Hrdě!!!

datelobecny ( 23. dubna 2015 15:08 )

Ten, kdo je podporuje je tak mocný, že ani vrcholný politik jednotlivé země s tím nic neudělá. Kdyby chtěl, tak by byl odklizen, tak to vidím já. Prostě se dočkáme občanské válku, protože muslim se nikdy neasimiluje, nedovoluje mu to ideologie.

aronak ( 23. dubna 2015 14:43 )

ještě bych pochopila, že holky nebudou běhat kvůli tomu mundůru, co musí nosit na sobě - v tom se asi opravdu špatně běhá. Zase na druhou stranu se líp znásilňuje, takže je možné, že by museli běhat kolem mužských hlídek, takže by nastala situace, že by o panenství přišly. A tohle se dere do Evropy?

Zobrazit celou diskusi