Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pilot rozlil kávu na přístrojovou desku: Potíže letadla s prezidentem nezpůsobila závada motoru

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2015
13:09

Náhlou ztrátu výšky letadla se srbským prezidentem Tomislavem Nikoličem minulý týden během jeho cesty za papežem Františkem nezpůsobila vážná závada na motoru. Ukázalo se, že za ni mohla rozlitá káva v pilotní kabině. Když pilot otíral přístrojovou desku, nedopatřením zavinil pokles letadla.

Nejdříve se mělo za to, že stroj se potýkal s vážnou závadou. Státní televize RTS uvedla, že službu vypověděl jeden ze tří motorů letounu Falcon-50. Stalo se tak ve výšce 10.000 metrů nad Jaderským mořem. Při vyšetřování se ale ukázalo, že druhý pilot Bojan Zorić údajně kvůli turbulenci rozlil na přístrojovou desku kávu, a když se pokoušel vše napravit, nedopatřením zavinil pokles letadla.

„Začal jsem desku otírat a omylem jsem spustil nouzový režim,“ tvrdí Zorić. Dodal, že to okamžitě odpojilo automatického pilota a letadlo začalo ztrácet výšku. Posádka proto převzala řízení, letovou hladinu stroje vyrovnala a poté požádala o návrat do Bělehradu. Zorić také řekl, že jeden z motorů skutečně vysadil, podařilo se ho ale znovu nastartovat. Letecký úřad v pondělí Zoričovi prozatímně odebral licenci.

Lidé na palubě po příletu do srbské metropole vypovídali o hrůzném zážitku a o tom, že se podruhé narodili. Jedna z prezidentových spolupracovnic řekla, že byla po kabině smýkána sem a tam a že propad trval celou věčnost. Také prohlásila, že na palubu tohoto stroje už nikdy nevkročí.

lalia ( 21. dubna 2015 13:25 )

Praštěný letec,ještě že to dopadlo dobře.Potom se divíme kolik je poslední dobou spadlých letadel.

Zobrazit celou diskusi