Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath u soudu zaútočil na soudce: Udělal chybu, chci sto tisíc

Autor: ČTK, simao - 
21. dubna 2015
10:03

Manželé Kottovi si již verdikt soudu vyslechli, teď je řada na Davidu Rathovi. Projednávání jeho podílu na údajné korupci ve Středočeském kraji se dostalo před soud právě dnes. Rathův advokát však hned na úvod zaútočil na soudce Pacovského. Rath kvůli jeho údajnému pochybení žádá odškodné. Navíc tvrdí, že rozsudek je předem připravený.

Advokát exposlance Davida Ratha obžalovaného z korupce Adam Černý dnes požádal soud, aby znovu rozhodl o případném vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu.

Černý na začátku namítl, že Pacovský může být v případu podjatý. Podle Černého nemůže být Pacovský a jeho senát spravedlivý. Podle advokáta byla také porušena presumpce neviny, tedy předpoklad, že obžalovaný je do rozhodnutí soudu nevinný. Podle iDNES.cz žádá Rath zároveň stotisícové odškodné.

Rath, kterému hrozí až 12 let vězení, dodal, že rozsudek je v jeho případě údajně již připravený. „Přečtěte to znovu a můžeme jít domů,“ řekl soudci Pacovskému.

Soudní líčení s Rathem začalo v úterý opět po dvouměsíční přestávce. Soud celou Rathovu kauzu rozdělil kvůli průtahům do dvou větví. Současné projednávání této části případu se týká také Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala podezřelé obchodní soutěže.

Rath dorazil k soudu se svým advokátem Černým, přišla také další obžalovaná, Lucia Novanská, která podle obžaloby pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. Ohledně Ratha a Novanské jsou termíny vypsané zatím do května. Na řadě jsou před Krajským soudem v Praze svědecké výpovědi několika znalců a také listinné důkazy.

Zbylých devět obviněných v kauze dostalo počátkem dubna tresty od pěti do 7,5 roku vězení a tři podmínky. Petr Kott a Kateřina Kottová (dříve Pancová) dostali 7,5 roku nepodmíněně, bylo jim nařízeno i propadnutí majetku.

Video David Rath o vězení: Jako bych byl nemocný a čekal na smrt! - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

Rath je v případu obžalovaný kvůli korupci při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji, jehož byl hejtmanem. Tendry na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici a modernizaci několika krajských nemocnic byly podle obžaloby domluvené pro předem vybranou vítěznou firmu.

Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné výběr firem ovlivnit, protože soutěže o zakázky z části financované penězi z fondů Evropské unie byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou.

pravlast ( 21. dubna 2015 18:15 )

https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo . .Jen ať si jeho obhájci najdou tyto odkazy a ozvou se na tvarohbeztvarej@atlas.cz.Soudci a soudy jsou jasně prokázaná mafie a nemají právo soudit.

eliska963852 ( 21. dubna 2015 12:59 )

Rath je idolem bývalých bolševických matrací, to je známá věc. Třeba taková komunistka Kapalová se na Novinkách během diskuse o Rathovi málem udělala.

zadejteheslo ( 21. dubna 2015 11:43 )

Hašek je taky prevít, ale svinstva jako Ráth neprovedl v tak velkém a drzém rozsahu.

zadejteheslo ( 21. dubna 2015 11:41 )

zadejteheslo ( 21. dubna 2015 11:41 )

čuráčku

Zobrazit celou diskusi