Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec vysoké školy celebrit: UJAK si prý vzala studenty jako rukojmí

Autor: simao - 
21. dubna 2015
08:51

Nejde už jen o jeden obor, ale o celou budoucnost UJAK, přezdívané „univerzita celebrit“. Akreditační komise navrhla zrušení největší české soukromé vysoké školy. A její šéfka Vladimíra Dvořáková nešetří kritikou. UJAK si podle ní vzala studenty jako rukojmí!

Akreditační komise upozorňuje na nedostatky na UJAK (Univerzitě Jana Amose Komenského) dlouhodobě, do řešení problémů se vložilo již i Chládkovo ministerstvo školství. Jenže stále není jasné, zda se podaří UJAK postavit zpátky na nohy, anebo škola padne.

Komise v čele s profesorkou Dvořákovou nyní žádá konec UJAK, upozornil server echo24.cz. „Škola má své excesy stále snahu opakovat. Věděla například, že jí nechceme prodloužit akreditaci v jednom z oborů, ale stejně zahájila nový semestr s množstvím studentů v tomto oboru a studenty o riziku vůbec neinformovala. Vzala si je jako rukojmí, protože si myslela, že pak akreditaci automaticky prodloužíme. Vždy se jen čeká, na co přijdeme. UJAK to sice naoko napraví, ale hned se objeví něco jiného. Nemůžeme tam mluvit o žádném systému hlídání kvality,“ řekla Dvořáková zmiňovanému serveru.

Návrh na odebrání akreditace tak již komise poslala. UJAK však prý nevidí k odejmutí akreditace důvod a vnímá návrh jako absurdní, zmínilo echo24.cz. Problém UJAK se však každopádně vrací na stůl ministra školství Marcela Chládka, který školu nedávno osobně navštívil.

Akreditační komise avizovala předem, že vzhledem k údajným dlouhodobým problémům UJAK podnět k zahájení řízení o odejmutí státního souhlasu s činností školy podá, ministr Chládek přitom doufá, že by výtky Akreditační komise mohla škola využít také pro zvýšení kvality. „Pevně věřím, že to upozornění Akreditační komise, ten varovný prst, namotivuje školu, aby se posunula někam dál,“ uvedl minulý týden pro ČTK Chládek. Jenže situace je, zdá se, vážnější, než aby šlo o pouhé varování. Školu přitom vede její zakladatel Luboš Chaloupka, který si podle echo24.cz udělal z institutu „skvěle fungující stroj na peníze“.

alusinek ( 30. dubna 2015 19:30 )

V současné době je to v našem státě většinou tak,že kdo má peníze,vše snad může podplatit a dělat si co chce.

mememumu ( 21. dubna 2015 14:26 )

I na západě jsou soukromé školy směšné úrovně a reputace, kde kolikrát nemusíš zhola nic - kromě zaplacení.

mememumu ( 21. dubna 2015 14:25 )

Tragická úroveň UJAKu se mne sakra týká. Produkuje totiž zhusta osoby, jejichž VŠ vzdělání je pouze formální a naprosto neodpovídá standardu vysokých škol. Tyto osoby pak vykonávají veřejné funkce (= jsou placené z mých daní) v pozicích, kde je třeba VŠ vzdělání. Tj. minimálně berou víc, než kolik by se svým skutečným vzděláním a schopnostmi brát měly.

salisbury ( 21. dubna 2015 14:06 )

Mě by zajímalo proč sis vybrala tuhle školu a ne státní?

nicnezpravda ( 21. dubna 2015 13:35 )

hrdě ukazovali diplomy,teď aby blbkyradši zalezli

Zobrazit celou diskusi