Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Srdcervoucí snímky zkázy lodí s uprchlíky: Žena přežila, dítě se utopilo

Autor: ljš, ČTK - 
21. dubna 2015
05:00

Ve tváři má vrytou bolest, v očích nepřítomný výraz. Kolem ní vládne chaos a zoufalství. Žena, kterou zachytil fotograf, když se ji jeden ze záchranářů na ostrově Rhodos snažil dostat do bezpečí, měla obrovské štěstí. Ve vlnách ale našly smrt stovky jejích krajanů, včetně malých dětí.

Dvě fotografie, které obletěly svět, jsou symbolem největší námořní tragédie od 2. světové války. První zachycuje smrt a obrovskou bezmoc záchranáře, který ze svého člunu vynáší v náručí bezvládné tělo mrtvého dítěte. Druhá ukazuje protipól, ženu, která zkázu přežila. I tento snímek je ale plný bolesti a zoufalství.

Za posledních 24 hodin došlo ve Středozemním moři hned ke třem jednotlivým katastrofám, při nichž zahynulo zřejmě více než tisíc afrických uprchlíků. Žena z fotografie patří ke stovkám těch šťastnějších, kteří se zachránili, i jejich budoucnost je však nejistá.

Podle záchranářů se oběti „utopily jako krysy v kleci“, protože je pašeráci před vyplutím zamkli v podpalubí. V zoufalém boji o život se pak přeživší z posledních sil přidržovali mrtvol a trosek lodí.

Italská policie oznámila, že se jí již podařilo obrovskou síť pašeráků lidí, kteří organizovali cesty běženců z Afriky do Evropy, rozbít. Zadrženo bylo celkem 24 osob. Zločinecké organizaci se údajně podařilo do Itálie propašovat tisíce Afričanů, na svědomí však mají životy stovek dalších, kteří zemřeli ve vlnách Středozemního moře.

Italové zadrželi kapitána lodi

Italská policie pak podle dnešního oznámení prokuratury zadržela tuniského kapitána a jednoho člena posádky lodi, která o víkendu ve Středozemním moři ztroskotala bezmála s tisícovkou běženců na palubě. Dvojici se spolu s necelými třemi desítkami lidí podařilo neštěstí přežít. Oblast tragédie stále prohledávají záchranáři, kteří pátrají po možných přeživších.

Oba muži byli obviněni z napomáhání nelegální imigraci, kapitán navíc čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti. Rybářská loď, která převážela podle výpovědi přeživších až 950 běženců, ztroskotala v sobotu pozdě v noci několik desítek kilometrů od libyjských břehů. Pokud se vysoká bilance obětí potvrdí, bude to jedno z nejtragičtějších neštěstí ve Středomoří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

datelobecny ( 21. dubna 2015 21:09 )

Jestli se Ti v Evropě nelíbí, tak můžeš táhnout za svými muslimskými bratry na blízký východ. Proč se tak cpete vy paraziti do Evropy, kdo je tady na vás zvědavej? Vyselektovat Němce, a uvědomuješ si ty demente, že by pak Evropa padla na dno, a ty by jsi neměl co žrát, teda krom lidského masa. Oni totiž muslimové nejsou schopni nic tvořit, brzdí je v tom Islám. A i celkově mají Arabové po černoších průmerně nejmenší IQ.

cocca ( 21. dubna 2015 17:37 )

Dříve nebo později bude muset ČR přijmout desetitisíce možná statisíce uprchlíků. Budou se zavírat domovy důchodců, hotely a školní tělocvičny, sportovní haly atd a půjdou tam uprchlíci.Stejně jako v Německu.Až už nebude kam ty uprchlíky dát bude si muset příkazem každá rodina vzít nějakého toho uprchlíka domů.Podobné návrhy už taky v Německu zazněly.Takže mâme se naco těšit

plzenska ( 21. dubna 2015 17:24 )

Pokud chcete napsat pravdu, tak běžte na www.idnes.cz, tam je sice taky cenzura, ale diskuze se tam neruší

plzenska ( 21. dubna 2015 17:23 )

pisálkové z Blesku, proč ty články píšete, když pak dodatečně zrušíte diskuzi ??? trapný multikulti cenzurovaný .......

datelobecny ( 21. dubna 2015 17:01 )

To mě pobavilo. Jen ona teď bude mít ze života peklo. A to je ten obrácený rasismus. Muslimský fanatik Anjem Choudary hlásá v ulicích Londýna o nenávist vůči nemuslimům, dokonce verboval i k IS, a policie jej chránila proti naštvaným angličanům. A tak v rodilých evropanech bublá nenávist, až to jednou všechno bouchne.

Zobrazit celou diskusi