Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté v USA zabili dalšího černocha: Zlomili mu krk při zatýkání!

Autor: ČTK - 
20. dubna 2015
11:55

Protesty obyvatel amerického města Baltimore vyvolala smrt mladého černocha, který v neděli zemřel poté, co před týdnem utrpěl vážné poranění krčních obratlů při policejním zatýkání. Úřady slíbily, že vše řádně prošetří. Jde o další případ, v němž americká policie čelí podezření ze zvůle vůči menšinám. 

Pětadvacetiletý Freddie Gray zemřel na následky zlomeniny krčních obratlů při zatýkání 12. dubna, uvedly úřady ve státě Maryland. Podle deníku Baltimore Sun policie dosud nevysvětlila, jak ke zranění došlo a proč byl mladý černoch zatčen. 

„Jeho krční páteř byla vážně poškozena, když byl zatýkán. Žádný zločin přitom nespáchal, tedy žádný takový, který by zdůvodnil zatčení. Šlo jen o to, že byl černoch a že běžel,“ řekl podle Baltimore Sun na tiskové konferenci advokát Grayovy rodiny William Murphy. 

Stovky obyvatel a ochránců lidských práv se v neděli shromáždily před policejní stanicí v Baltimoru a žádaly vysvětlení mladíkova úmrtí. Starostka tohoto největšího města Marylandu Stephanie Rawlings-Blake oznámila, že úřady začaly případ vyšetřovat. „Chci, aby občané věděli, jak se to přesně stalo,“ řekla na tiskové konferenci. Ujistila, že případné viníky požene k odpovědnosti. 

Loni v prosinci se sešlo ve Washingtonu na demonstraci proti údajné policejní zvůli vůči menšinám v USA více než 10 000 lidí. Do pochodu, který dorazil ke Kapitolu, se zapojili i pozůstalí po Michaelu Brownovi a Eriku Garnerovi, dvou černošských obětech údajného policejního násilí. Do demonstrace se lidé zapojili s transparenty „Na černošských životech záleží“ a „Koho chráníte? Komu sloužíte?“. Podobné protesty se loni konaly v řadě dalších amerických měst.

datelobecny ( 20. dubna 2015 13:37 )

Každej si hájí svoje. Už jsi ty naivče někdy slyšel jak se asiaty baví o běloších, a jak černoši v jižní Africe mordují bílé osadníky? Každej je sám sobé nejbližší, a jestli ty se nemáš rád a nemáš rád svoje blízké, a nechceš pro ně bezpečný život, tak jsi nějaký porouchaný.

dumik ( 20. dubna 2015 13:28 )

čtu příspěvky zdejších rasistů a říkám si . víte, že Slované byli taky považování (a některými i jsou) za podlidi? za ty, pro které je každého násilí málo? nezapomeňte, že v USA pokud se vaší oblíbené "čisté rasy" týká, už není ani moc bělochů a ani černochů, protože se po staletí mísi a ono je to nakonec skutečně jedno, protože slušní lidé nemohou schvalovat zabití člověka jen proto, jak vypadá a že běží, pokud vy to schvalujete, přála bych vám narazit na árijského policistu , který má své mínění o Slovanech vůbec a Češích zvlášť. Takly vám přeju, abyste měli arevné když ne děti, tak aspoň vnuky a pak se chytili za nos.

datelobecny ( 20. dubna 2015 12:36 )

Ta ani nikdy neskončí, dokud budou bubáci pohromadě s námi. A toto bude za chvíli i v Evropě. Neznám jediným příklad, kde multikultura funguje. Většinou se nenesou ani lidi v rodině, natož odlišné druhy, opice si taky chrání své území, a nedruží se s ostatními druhy, protože se nenesou a ty rozdíly jsou velké. Jen opět člověk chce být chytřejší než příroda.

aronak ( 20. dubna 2015 12:17 )

nechápu, proč se tolik zdůrazňuje, že jde o černocha nebo roma když minulý týden srazil na zem v Pcích policista člověka, tak se nikde nezdůrazňovalo, že nešlo o roma to se bere asi jako samozřejmost, hlavně, že nešlo o roma, jinak by už zasedala vládní komise

dynaty ( 20. dubna 2015 12:02 )

sice se neví proč byl zatčen a co se při zatýkání dělo, hlavně že se protestuje.

Zobrazit celou diskusi