Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivance se zhroutila tvář: 8 milionů na operaci jí pojišťovna nezaplatila, sehnala si je sama

Autor: zr, Čas.sk - 
19. dubna 2015
23:05

Ivanka trpí Goldenharovým syndromem. Teď přišla záchrana. Našetřila peníze a odlétá do Clevelandu, kde jí snad pomohou. Její šance na uzdravení je 95 %.

Ojedinělou nemoc, kterou trpí Ivanka, umí vyléčit pouze v zámoří a to v Clevelandu. Jenže zákrok stojí až 277 000 euro (více než 7,5 milionu korun) a pojišťovna ho nehradí. Ivanka se ale nevzdala a peníze si sehnala sama. Již brzy odletí vstříc dvacetihodinové operaci, která by jí s největší pravděpodobností měla od Goldenharova syndromu pomoci.

„Implantují mi lícní kost a čelist,“ svěřila se Ivanka serveru Čas.sk. Operace se uskuteční doopravdy na poslední chvíli, protože Ivance už bylo 28 let. „Clevelandští lékaři mi vypočítali biologický věk 13 let, takže operaci stíhám, i když ji dělají jen do 27. roku života,“ vysvětluje Ivanka. Ona sama se o své diagnóze dozvěděla teprve před rokem. A právě tehdy také zjistila, že na operaci nemá dost peněz, přestože navzdory své nemoci pracuje a vydělává si.

Potřebné finanční prostředky se jí podařilo nasbírat za necelý rok. Jak se operace blíží, vše je pro Ivanku čím dál tím náročnější. „Absolvovala jsem kardiologickou operaci v Praze, aby mé srdce zvládlo let, a také jsem musela zvládnout onkologickou léčbu,“ svěřila se. Daleké cesty ani dlouhé operace se však nebojí. „Nebojím se. Je to jediná naděje a já ji nepustím. Nikdo na mém místě by neváhal ani minutu,“ říká.

Ivančin příběh už začal vcelku neobvykle, narodila se (1987) totiž jako jedno z trojčat. Předpokládalo se, že se nedožije ani jednoho roku, ale ona to zvládla. Tak nastoupila jiná prognóza – bude zázrak, když se dožije 16, ale i šestnácté narozeniny Ivanka oslavila a žila dál.

Její dětství nebylo lehké, přestože byla šikovná, spolužáci se jí často posmívali kvůli jejímu vzhledu. V dospělosti se musela vypořádat s přidruženými problémy se srdcem a také pokořit leukémii, která Goldenharový syndrom provází. Přesto pokračovala i ve svém „normálním“ životě, vystudovala práva a udělala si i doktorát.

Až v září 2014 se dozvěděla jaká je její skutečná diagnóza a také jí bylo objasněno, jak málo času jí zbývá, pokud chce od nemoci pomoci. A tedy také, jak rychle musí sehnat peníze.

V říjnu 2014 odletěla do Clevelandu na sérii vyšetření. Po skončení těchto tří týdnů lékaři operaci doporučili.

V únoru 2015 Ivanka vystavila sérii fotografií, které pro ni nafotil fotograf Michal Vrabko a které jí pomohly získat část z tolik potřebných peněz.

A nyní na přelomu dubna/ května 2015 Ivanka skutečně odlétá do zámoří, kde by jí operace měla navždy změnit život.

Co je Goldenharův syndrom? Jedná se o velmi vzácné onemocnění, které je vrozené. Na celém světě jím trpí asi 6 000 lidí, což znamená, že se s ním narodí přibližně jedno dítě za 2 roky. Toto onemocnění se projevuje nedostatečným vývinem jedné poloviny obličeje a spoustou přidružených nemocí.

tgbb. ( 20. dubna 2015 07:33 )

Počatá těsně po havárii černobylské jaderné elektrárny u Kyjeva (bývalý Sovětský svaz, dnes Ukrajina). Největší jaderná katastrofa v dějinách s největším únikem jaderného materiálu. Kam se hrabe Hirošima.

tgbb. ( 20. dubna 2015 06:44 )

Francka je větší zrůdička a jak si žije.

lesnismes ( 19. dubna 2015 23:16 )

 Drzime palce,Ivanko

Zobrazit celou diskusi