Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

72 následovníků myšlenek Adolfa Hitlera před soudem: Členům Zlatého úsvitu hrozí až 20 let

Autor: ČTK, zrk - 
19. dubna 2015
13:15

Uzavírá se tažení proti straně Zlatý úsvit. Proběhne soudní proces se 72 členy neonacistické strany i s jejich vůdcem Nikolaosem Michaloliakosem. Tažení proti straně začalo v roce 2013 po vraždě zpěváka Pavlose Fyssase. Obviněným hrozí až 20 let.

Vraždou zpěváka vyvrcholily několik let trvající násilné aktivity namířené mimo jiné proti přistěhovalcům, stoupencům levice, stejně jako proti homosexuálům. Řecké úřady také znepokojila rostoucí podpora, které se Zlatý úsvit začal těšit v řadách policie a armády. V bezpečnostních složkách proto také došlo na drobné čistky.

Strana jakoukoli vinu odmítá a považuje obvinění za politicky motivovaná, protože získala mezi částí voličů na popularitě. Mezi obviněnými je i řada bývalých a současných poslanců strany, kteří musejí při závažných hlasováních parlamentu dojíždět z vazby do sněmovny v želízkách. Souzeni v domácím vězení jsou ale už někteří předáci, včetně vůdce neonacistů Nikolaose Michaloliakose, protože jim vypršela 18měsíční lhůta pro držení ve vazbě.

Zlatý úsvit, který se těšil i podpoře části konzervativního ortodoxního duchovenstva, se poprvé dostal do řeckého parlamentu v roce 2012 a udržel se v prakticky stejné síle i v posledních volbách v lednu. Strana stále těží ne tolik z odporu Řeků proti úsporným opatřením, jako proti přistěhovalcům a z touhy některých voličů po vládě silné ruky. A to navzdory obžalobě členů a obdivovatelů hnutí z trestných činů.

Na soud čeká ve vazbě vrah zpěváka Fyssase. Například k deseti letům vězení odsoudil řecký soud loni v dubnu 23letého obdivovatele místních neonacistů za loňské pobodání středoškoláka, s nímž se pohádal kvůli politice.

Naopak zproštěn viny byl poslanec Zlatého úsvitu, který v roce 2012 v přímém televizním přenosu fyzicky napadl dvě levicové političky. Soudce rozhodl, že Ilias Kasidiaris, který působil i jako mluvčí strany, ženám nezpůsobil těžkou újmu na zdraví, jak stálo v žalobě.

Po vraždě zpěváka řecký parlament odhlasoval odebrání imunity poslancům Zlatého úsvitu, aby mohli být trestně stíháni. Policie přinesla důkazy, že strana aktivně podněcovala k násilí a že vrah Zlatému úsvitu pomáhal jako dobrovolník.

berhof ( 19. dubna 2015 13:55 )

§ 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka (1) Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. (2) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným podobně účinným způsobem, b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, c) spáchá-li takový čin jako voják, nebo d) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu. (3) Příprava je trestná. § 404 Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 403 odst. 1, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. § 405 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

berhof ( 19. dubna 2015 13:54 )

§ 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob (1) Kdo veřejně hanobí a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. (2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod (1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. (2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1. (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist. § 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka (1) Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. (2) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo ji

Zobrazit celou diskusi