Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vrah žádal smrt: Policista zachoval chladnou hlavu. Nezastřelil ho

(ilustrační foto) Hrdinným jednáním na sebe upozornil americký policista Jesse Kidder.
(ilustrační foto) Hrdinným jednáním na sebe upozornil americký policista Jesse Kidder.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, zrk - 
19. dubna 2015
08:35

Policisty z USA zná svět jako zabijáky neozbrojených. Tentokrát bylo vše jinak, policista Jesse Kidder zachoval chladnou hlavu a nezastřelil muže podezřelého z vraždy, přestože ho k tomu vrah" vyzýval. Na internetu se objevilo video z akce!

Na videu z města Elsmere ve státě Kentucky je vidět dramatický policejní zásah, při němž sedmadvacetiletý Michael Wilcox, podezřelý z vraždy své snoubenky a svého nejlepšího kamaráda, běží směrem k policistovi a křičí na něj: Zastřel mě, nebo zastřelím já tebe!" Policista však odmítá. Ne, to neudělám!"

Policista ovládne nervy dokonce i ve chvíli, kdy podezřelý začne sahat do kapsy, jako by z ní chtěl vytáhnout zbraň. Nakonec se Wilcox vzdá a lehne si před Kiddera na silnici. Celá čtvrteční akce je zachycena na kameru, kterou měl policista umístěnou na těle.

Jak upozornil americký tisk, Kidder je přitom u policie úplným nováčkem, ve službě je teprve rok. Zkušenosti se zvládáním extrémních situací však nepochybně má, jako bývalý člen námořní pěchoty totiž sloužil dvakrát v Iráku a byl vyznamenán Purpurovým srdcem, které je v USA udělováno ve jménu prezidenta zraněným vojákům.

Policisté po celé zemi musejí ve zlomku vteřiny přijímat rozhodnutí, která znamenají život, či smrt. Chtěl jsem si být zcela jistý, než použiju smrtící sílu," prohlásil Kidder.

Příkladný postup policisty Kiddera je po delší době dobrou reklamou pro americkou policii, která se v posledních měsících ocitla pod tvrdou palbou kritiky kvůli údajně příliš násilnému postupu proti podezřelým.

Loni zachvátila americká města vlna nepokojů poté, co bělošský policista Darren Wilson zastřelil v srpnu ve městě Ferguson ve státě Missouri osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna. Ten byl podezřelý, že v obchodě ukradl doutníky, avšak policista Wilson ve chvíli, kdy jej šesti ranami zastřelil, o krádeži nevěděl. Demonstrace později zesílily, když Wilson nebyl obviněn z žádného trestného činu.

Předtím v červenci strážník v New Yorku při zásahu udusil černocha Erika Garnera podezřelého z prodeje nezdaněných cigaret. I v tomto případě velká porota odmítla policistu obvinit. Nejnověji se ve Spojených státech diskutuje o smrti neozbrojeného černocha, kterého počátkem dubna ve státě Oklahoma zastřelil bělošský policista, když místo elektrického paralyzéru použil omylem pistoli.

stejne ( 19. dubna 2015 09:53 )

Máš pravdu. Jakpak se má buchtovej Honzík?

Zobrazit celou diskusi