Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko se usazuje v Arktidě: Buduje tu vojenské základny!

(ilustrační foto) Rusko se musí navždy usadit v Arktidě a přisvojit si ji.
(ilustrační foto) Rusko se musí navždy usadit v Arktidě a přisvojit si ji.  (Autor: Foto: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
19. dubna 2015
08:15

Rusko má s Arktidou velké plány. Natrvalo se chce usadit v části, která mu patří, a věnovat se budování nových vojenských základen. Moskva tvrdí, že jí jde o mírovou spolupráci s okolními zeměmi.

Rusko se musí navždy usadit v Arktidě a přisvojit si ji, přinejmenším tu část, která mu patří. Prohlásil to dnes při otevírání nové ruské polární stanice Severní pól 2015 viceprezident Dmitrij Rogozin, odpovědný v ruské vládě za zbrojní program. Prezident Vladimir Putin a ruská vláda podle něj věnují prvořadou pozornost tomuto regionu, v němž chce Moskva upevnit své pozice.

Rusko má s Arktidou velké plány, zejména v souvislosti s bohatými zásobami nerostných surovin a novými dopravními možnostmi, které otevírá rychlé tání polárních ledovců. Moskva sice zdůrazňuje, že má v severském regionu zájem na mírové spolupráci se sousedními zeměmi, intenzivně ale v polárních oblastech buduje nové vojenské základny, armádní letiště a dopravní infrastrukturu.

Rogozin dnes se svým týmem demonstrativně přistál vrtulníkem na kře nedaleko severního pólu a na nejsevernější bod planety pak došel pěšky. Podle agentury TASS na pólu upevnil vlajku ruských námořních sil a prapor Ruské federace. V Arktidě je mnoho problémů, které se desetiletí neřešily. Teď už musíme do Arktidy přijít navždy a přisvojit si ji, přinejmenším tu část, která je v zóně naší odpovědnosti," prohlásil vicepremiér.

O Arktidu, zejména o její předpokládané zásoby surovin, mají zájem i další severské státy, zejména USA, Kanada a Dánsko. Mezi státy se také vede spor o takzvaný Lomonosovův hřbet, podmořskou oblast se zásobami surovin, na kterou si činí územní nároky všechny čtyři arktické země.

pjotri ( 14. ledna 2018 03:36 )

Nikdy jsem netvrdil, ze Amici jsou lepsi. Tvrdim jen, ze Rusaci VZDY lhali, lzou a lhat budou. Urcte lzou i Amici, o tom zadna.. Jenze ja se na to koukam tak, ze to rusky lhani je nebezpecnejsi a nas dovedlo tam, kde jsme. Jinymi slovy, kdybych se mel rozhodnout, "pod kym" si necham tlacit lzi do hlavy, urcite ne od Rusaku.. Urcite chci jezdit "svobodne" do zahranici, chci tam delat, chci chodit do plnych obchodu, koukat na filmy, o kterych si SAM rozhodnu, ktery jsou kvalitni, neposlouchat v radiu jen "Vesjolye rebjata, Lva Lescenka a Alu Pugacovovou", ale to, co CHCI poslouchat, atd, atd.. Proste chci zit tak, jak jsem do roku 89 zit nemohl. Pokud jde o Rusko, tam neni, nebyla a nikdy nebude demokracie, cimz je vse receno.

DaddyPigPrg ( 13. ledna 2018 22:10 )

40 let na našem území nemělo základny Rusko, nýbrž komunistický Sovětský svaz. Po zániku Sovětského svazu "komunisty" naleznete v Bruselu, jak organizují národům v Evropě život. Čas běží a svět se mění. USA se v průběhu desetiletí změnily taky. Vyměnily se generace a USA už nejsou tím ochráncem svobody a demokracie. Jejich proměna probíhala velmi pozvolna, takže pro nás, obyčejné lidi nebyla patrná. Svoji celosvětovou vojenskou přítomnost zdůvodňují nutnou ochranou svých národních zájmů. V současnosti se odhaluje jejich pravá tvář. USA se stávají četníkem světa. Kdežto Rusko není pro svět žádná hrozba. Rusko není Sovětský svaz. USA mají 8x výkonnější ekonomiku, než Rusko. Rusko je rádo, že je rádo. Zkrátka, role záporáka a bezúhonného se prohodily. Čtěte, pozorujte, sledujte, porovnávejte, skládejte si sami střípky faktů. Pravdu nám na podnose nikdo nedodá celou. Pravda jaksi nezvyšuje sledovanost a tím pádem ani rating potažmo zisk. Pravda je pro media nezajímavá. Musíme se po ní pídit sami.

kajina ( 20. dubna 2015 10:40 )

CHA CHA, PLETEŠ SI ARKTIDU A ANTARKIDU. Podívej se na mapu, blbečku. Antarktida je na jižním pólu, tam tedy skutečně Rusko žádné hranice nemá. Arktida je na severu a podél každého území státu, které sousedí s mořem či oceánem přináleží podle mezinárodního práva i část tohoto moře či oceánu. Musíš se ještě hodně učit, než budeš moci diskutovat na Blesku, jsi tady za nevzdělaného exota. Dokonce - poučím tě, i my jako vnitrozemský stát máme podle mezinárodních úmluv část moře.

kajina ( 20. dubna 2015 10:36 )

No nemusíš jim věřit, ale také se objektivně podívej na všechny velké lži Ameriky a NATO, které ve svém důsledky vedly k válkám s tisícovými obětmi. Nebo jsi nikdy neslyšel o tom, že válka v Iráku vznikla na základě nepodložených tvrzení USA, že Irák má chemické a atomové zbraně ? Nic se nenašlo. A co Lybie a Afghánistán, také ti v té tvé kebuli nic nezasvítilo. Tak se hochu musíš ještě hodně učit, jsi tady za zabedněného exota.

pjotri ( 19. dubna 2015 21:20 )

nevim o tom, ze by v antarktide bylo uzemi s nazvem RUSKO, s hranicemi atd. pokud vim, v ant. se dle dohody nesmi vyskytovat zadne voj. zakladny. taky tam nevidim zadny hranice typu "tady je putinovo".. a pokud tam maju DOHODOU urcite staty jakasi uzemi, neni to SOUCAST statu a v zadne mape ani almanachu to tak neni uvedeno. taky tam nepotrebujes zadny vizum apod. NENI TO SVRCHOVANE UZEMI. a to je dost podstatny.

Zobrazit celou diskusi