Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko před bankrotem chystá smlouvu s Ruskem, píší Němci

Řecký premiér Tsipras a ruský prezident Putin v Moskvě
Řecký premiér Tsipras a ruský prezident Putin v Moskvě  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
18. dubna 2015
16:37

Řecko, kterému hrozí bankrot, se začátkem příštího týdne chystá podepsat s Ruskem smlouvu v hodnotě několika miliard eur, píše dnes internetový portál německého týdeníku Der Spiegel. Kontrakt se prý týká plynovodu Turkish Stream, kterým přes Turecko a Řecko do Evropy poteče ruský plyn. Moskva ale informaci německého časopisu vzápětí popřela.

Atény údajně peníze dostanou formou zálohy, podle Spiegel Online se hovoří o třech až pěti miliardách eur (asi 82 až 137 miliard korun).

Vysoce postavený nejmenovaný činitel řecké vládní strany Syriza řekl, že smlouva by mohla v Řecku "obrátit situaci". Hluboce zadlužená země se v současnosti snaží s věřiteli vyjednat další záchrannou půjčku, její vláda ale musí nejprve předložit program reforem. Zatím však nepřišla s ničím, co by věřitelé považovali za přijatelné.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes agentuře RIA Novosti řekl, že žádná dohoda o ruské záloze na budoucí řecké výnosy uzavřena nebyla. Prezident Vladimir Putin sám při nedávné besedě s občany řekl, že s žádostí o finanční pomoc se na Rusko nikdo neobracel, připomněl mluvčí. "Rusko finanční pomoc neslibovalo, protože o ni nikdo nepožádal," dodal.

Rusko s Řeckem smlouvu údajně podepíše v úterý, napsal německý týdeník. Tento týden o ní prý v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednal řecký premiér Alexis Tsipras a ministr energetiky Panajotis Lafazanis. Plynovod Turkish Stream má podle současných plánů začít fungovat v roce 2019.

Podle dnešního vydání řeckého hospodářského týdeníku Agora kabinet v Aténách sází na smlouvu s Ruskem. "Vláda doufá, že prostřednictvím Kremlu získá tak potřebné finanční prostředky. Takto chce jednání s evropskými partnery (ohledně další půjčky) přesunout na červen," píše Agora.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného zástupce řeckého ministerstva financí, na kterého se v pátek odvolávala agentura Reuters, musí řecká vláda využít posledních zbytků hotovostních rezerv, aby byla schopna na konci tohoto měsíce vyplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců.

nosradamus ( 18. dubna 2015 20:51 )

skús nejaké lieky,ak už nie je neskoro.

tgbg ( 18. dubna 2015 19:43 )

Řekové evidentně neví s jakými bestiemi mají čest. Rusáci je na pozvání osvobodí a dočasně tam zůstanou.

gogo ( 18. dubna 2015 18:34 )

Zdá se, že jsou i mazaní jako Odysseus... Jsou to šachy. A EU je prachmizerným šachistou..

Zobrazit celou diskusi