Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Syn znásilněné ženy: Máma mě chtěla po narození udusit

Alen Muhić z východobosenského města Goražde by našel mnoho dobrých důvodů pro to, aby nenáviděl svět a svůj osud.
Alen Muhić z východobosenského města Goražde by našel mnoho dobrých důvodů pro to, aby nenáviděl svět a svůj osud.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. dubna 2015
19:11

Dvaadvacetiletý mladík Alen Muhić z východobosenského města Goražde se narodil v uprchlickém táboře mladé muslimské ženě. Byl počat, když ji znásilnil soused - srbský voják. Od narození matce chlapec připomínal nejhorší okamžik jejího života. Nenáviděla ho. Odmítla ho kojit a lékařům řekla, že ho raději udusí.

Na první pohled je Alen veselý mladík, ovšem jen do chvíle, kdy se svěří se svým životním příběhem. Narodil se 20. února 1993 ve válečné nemocnici v Goražde (město plné uprchlíků bylo v té době v obklíčení bosenskosrbských sil, poznámka ČTK) mladé muslimské matce z nedaleké Foči. Tu na podzim předchozího roku znásilnil její soused, srbský voják jménem Radmilo Vuković. I jméno Alenovy matky je známé, ale nesmí se zveřejnit. Žije totiž ve Spojených státech jako chráněný svědek.

Alen ji nikdy nepoznal. O dítě, které vzešlo ze znásilnění, totiž nestála, na potrat už ale po jejím příchodu do Goražde bylo pozdě. Novorozenci nedala jméno a odmítala jej i kojit, nechtěla si vytvořit citový vztah k "věčné připomínce" svého znásilnění. A lékařům říkala, že by plačící miminko nejradši zadusila. Tak velké bylo trauma, které mladá žena prožila.

Brzy ale do chlapcova života vstoupil Muharem Muhić, vrátný v nemocnici, díky kterému dnes Alen dokáže žít bez nenávisti k rodičům. Nejprve si bral chlapce každý den odpoledne domů, a když se začalo proslýchat, že Alena odveze Červený kříž, přivedl jej domů nastálo, k manželce a dvěma dcerám. Hoch tak konečně dostal jméno i příjmení.

V médiích se o Alenově osudu psalo poprvé už v roce 1996, kdy mu byly tři roky. Tehdy z toho ale ještě neměl rozum a jeho adoptivní otec tvrdil, že chlapci pravdu o jeho původu řekne v 18 letech. "Ty smraďochu, jsi adoptovaný, máma tě odložila. Jsi četnický bastard," vmetl mu v deseti letech do tváře kluk ze sousedství. Alen tehdy utekl domů, kde mu Muharem pověděl pravdu o jeho původu.

Pár měsíců poté se Alen stal poprvé filmovou hvězdou, díky filmu sarajevského režiséra Šemsudina Gegiče. Díky filmu bosenské úřady obžalovaly chlapcova biologického otce z válečných zločinů. Od soudu odešel Radmilo Vuković s pětiapůlletým trestem, ovšem poté, co chlapce uznal za vlastního, mu bylo vězení prominuto. S jedinou podmínkou - musel slíbit, že až bude chlapec chtít, setká se s ním. Vuković ale slib nikdy nesplnil.

Mladík pátral po matce i otci, dostal se ale do kontaktu jen s matčinou sestrou. Teta mu vyprávěla příběh mladé ženy, dnes žijící v USA, která dala život dítěti, které ale raději odvrhla, aby se zbavila těžkých vzpomínek. Alenův otec žije mnohem blíž, ani s ním se ale mladý muž nesetkal.

Dnes žije Alen v rodném Goražde, kde pracuje jako sanitář ve stejné nemocnici, kde před 22 lety přišel na svět. "Díky Bohu mám otce Muharema, on a jeho žena Advija jsou moje pravá rodina," říká. A jeho příběh má dokonce i částečný happy end. Poté, co se dozvěděla o synově pátrání a filmu, ozvala se z USA i jeho biologická matka, která by chtěla v květnu dorazit do Bosny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jeromeklapka ( 18. dubna 2015 23:50 )

Naivné teliatko nbcz si myslí,že komunikovali s Bleskom

dita.l ( 18. dubna 2015 22:36 )

 Tak narodil se v unoru a matku znásilnil na podzim tož byla těhotná 4 měsíce nebo 16?

babapsi ( 18. dubna 2015 20:29 )

nbcz: co jste za člověka? Právě na tomto případě je jasné jak nesmírné je trauma znásilnění, nikdy bych si to netroufla posuzovat! Protože to musí být k neunesení, jak si to dovolujete hodnotit !!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi