Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český dobrodruh Pavel Novák: Seskočil s padákem na severní pól

Autor: ČTK - 
18. dubna 2015
18:36

Český dobrodruh Pavel Novák si po seskoku padákem do blízkosti Mt. Everestu, kdy na podzim 2012 přistál v nadmořské výšce 5000 metrů, přidal do sbírky další adrenalinový zážitek. Nedávno absolvoval dva seskoky padákem v mrazivé Arktidě, přičemž při jednom dopadl přímo na severní pól. V nejsevernější oblasti světa přitom nebyl v nedávné době jediným Čechem.

Potkal se také se dvěma účastníky tamního maratonu, vítězem Petrem Vabrouškem a cyklistou Martinem Havlenou. Všichni se setkali také s polárním cestovatelem a průvodcem Miroslavem Jakešem, který se v této oblasti pohybuje velmi často.

Novák pro výjimečné seskoky využil toho, že Rusové každoročně na Arktidě v dubnu na měsíc stavějí městečko zhruba 40 kilometrů od severního pólu. Z nákladního letounu Iljušin shodí do pustiny materiál a výsadkáře, kteří z něj vybudují osadu včetně malého letiště. Ta pak poskytuje zázemí pro různé dobrodruhy. "Dělají si tady z toho takový byznys," poznamenal k tomu Novák v rozhovoru s ČTK.

Právě z Iljušinu absolvoval první seskok. "Toho seskoku si vážím víc, protože to letadlo letí poměrně rychle, člověk se proplétá mezi nákladem a navíc se skáče z poměrně malé výšky 1700 metrů. K tomu už musí mít člověk zkušenosti," vyprávěl.

Vlastnímu seskoku na severní pól předcházela příprava na zemi, kdy si zaměřoval přesnou polohu nejsevernějšího bodu zeměkoule. Vzhledem k tomu, že Arktida je obrovskou plovoucí krou ledu, se totiž tento bod neustále pohybuje. "Díky GPSkám je ale zaměření teď už jednoduché. Samotný seskok jsem pak skákal z helikoptéry, z výšky 3000 metrů. Na začátku je čtyřicet sekund volný pád," dodal parašutista.

Jeho krajané Vabroušek a Havlena se při maratonu potýkali s velmi obtížnými podmínkami. Čelili téměř třicetistupňovému mrazu, během závodu se vlivem silného větru pocitová teplota propadla až na -41 stupňů Celsia. Vabroušek v mraze a hlubokém sněhu doběhl za čtyři hodiny a 22 minut. "Před startem jsem tajně doufal v atak traťového rekordu, ale bohužel podmínky byly proti," uvedl po závodě na svém facebookovém profilu. Zmínil se tam také o spolumajiteli značky kol Author Havlenovi, který na kole určeném do extrémních podmínek strávil na trati přes devět a půl hodiny.

I když Novák dorazil na místo těsně po maratoncích a ještě se s nimi potkal, takové extrémní podmínky nezažil. "Nejhorší počasí, které jsem zažil, bylo -22 stupňů a vlhko. A to už je pro našince utrpení," řekl. Při samotných seskocích se teplota pohybovala mezi minus 11 a minus 15 stupni a bylo slunečno. "Měl jsem štěstí, na Arktidu to byly vlastně tropické teploty," dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi