Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

12 Čechů v Jemenu bojuje o život: Ministerstvo se je snaží zachránit

Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
19:16

Boje mají na svědomí více než 760 obětí, zasáhly 18 z 22 jemenských provincií, zničily pět nemocnic, 15 škol a tři z hlavních letišť. Své domovy muselo opustit asi 150.000 lidí. Před střelbou a granáty se skrývá i 12 Čechů.

V Jemenu dnes pokračovaly evakuace cizinců, kterých ze země od vypuknutí bojů odešly už tisíce. České ministerstvo zahraničí ČTK potvrdilo, že v německém evakuačním letu opustilo Jemen i 12 českých občanů. Měli by směřovat přes Džibuti do Ammánu a poté do Mnichova. Dalších 12 Čechů se v Jemenu ještě nachází a česká diplomacie doufá, že se je podaří evakuovat o víkendu prostřednictvím evakuačních letů, které organizuje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k okamžitému zastavení všech bojů v Jemenu. Uvedla to dnes agentura Reuters, podle které se jedná o jeho první podobnou výzvu od 26. března, kdy do jemenských bojů vstoupila Saúdská Arábie spolu s dalšími arabskými státy. „Vyzývám všechny (bojující) strany v Jemenu k okamžitému zastavení palby. Představitelé Saúdské Arábie mě ujistili, že chápou, že musí být politický proces. Vyzývám všechny Jemence k jednání v dobré víře,“ řekl podle Reuters ve čtvrtek šéf OSN v projevu k novinářům ve Washingtonu.

V přepočtu sedm miliard korun bude podle OSN potřebovat Jemen na zajištění humanitární pomoci v příštích třech měsících. Odkázáno na ni je prý asi 7,5 milionu z celkových asi 24 milionů obyvatel země.

Loni se v Jemenu vystupňoval konflikt s místními šíity, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojovat o další území. Na konci března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje mezinárodně uznávanou hlavu státu, prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který nyní pobývá v saúdskoarabském exilu.

wimr ( 18. dubna 2015 13:00 )

Hledám kluka na víkend, kdo se hlásí? Kvalitní sex je moje záruka.

kajenka52 ( 18. dubna 2015 09:54 )

Rusko vyslao do Jemenu vojenskú lod aby zachránilo svojich civilistov, nakoľko SA im nezaručila bezpečný letecký presun týchto ľudí. Okrem svojich ľudí zachránili aj civilistov z iných eu kraji a aj z ameriky. Američania sa na nich vysrali, povedali im, že nemienia ich evakuovať.

fotrpjotr ( 18. dubna 2015 02:24 )

Každý kdo jede do zahraničí,by měl podepsat,že tam jede na vlastní nebezpečí a nepřeje si v případě nebezpečí pomoc od českého státu.

cernykarkul ( 18. dubna 2015 00:22 )

nedělej pořád ze sebe vola

cernykarkul ( 18. dubna 2015 00:21 )

Na bombu?? BLBKO

Zobrazit celou diskusi