Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Plakala pro pro mrtvou sestru z letu 4U9525. Svíčku zapálili i za šíleného kopilota

Autor: ČTK, simao - 
17. dubna 2015
21:06

Německo se rozloučilo s oběťmi z letadla Germanwings, které navedl kopilot Andreas Lubitz k pádu ve francouzských Alpách. Slova se ujala i mladá Sarah, která se slzami v očích vzpomínala na mrtvou sestru. Pomodlila se za oběti, to samé udělal i německý prezident Joachim Gauck. Ten však vyzval i ke smířlivosti k pozůstalým po šíleném kopilotovi Lubitzovi.

Poslední rozloučení se odehrávalo v katedrále v Kolíně nad Rýnem. "Pane, osuš naše slzy," modlila se Sarah, která v letadle přišla o sestru. "Modlím se za všechny rodiny a přátele cestujících i členů posádky, kterým bolestivě chybí jejich blízcí," dodala a prosila Boha o sílu se přes tragédii přenést.

Prezident Joachim Gauck ve smuteční řeči zdůraznil, že celá země soucítí s pozůstalými, a vyjádřil nepochopení nad činem druhého pilota, který zřejmě pád letounu úmyslně způsobil. V katedrále hořelo po dobu mše 150 svíček za každou z obětí nehody, včetně kopilota.

Gauck v projevu uvedl, že ho napoprvé šokovala zpráva o letecké nehodě. Dalším šokem pro něj byla informace o tom, že nešlo o technickou závadu a že nehodu zřejmě způsobil druhý pilot Andreas Lubitz. "V každodenním životě jsme odkázáni na důvěru. Život bez důvěry je nepředstavitelný, jak v rodině, tak mezi přáteli, tak ve společnosti," řekl německý prezident. "Když někdo naši důvěru zradí, zasáhne nás to přímo do srdce," uvedl.

Vyzval ale zároveň pozůstalé ke smířlivosti vůči Lubitzovým příbuzným. "Nevíme, co se v jeho hlavě odehrálo v rozhodující sekundě, v rozhodujících minutách. Víme však, že také jeho příbuzní ztratili 24. března člověka, kterého milovali a který po sobě zanechal v jejich životě mezeru," řekl Gauck.

Svíčka za Lubitze vyvolala pozdvižení

Lubitze, stejně jako všechny ostatní oběti nehody, připomínaly svíce zapálené na úvod smuteční mše. To, že je druhý pilot připomínán jako oběť, přitom vyvolalo v německých médiích kontroverzní reakce. Psychologové upozorňovali, že by toto gesto mohlo pozůstalé rozhořčit, protože zatím nejsou připraveni pilotovi odpustit vinu za smrt svých blízkých.

Zástupci církve své rozhodnutí obhajovali tím, že není na nich, aby Lubitze soudili. Na bohoslužbě nicméně ustoupili od čtení jmen všech obětí, aby se vyhnuli možnému pobouření, které by mohlo jméno kopilota vyvolat.

Smuteční mši po zapálení svící zahájil sborový zpěv rekviem. Pozůstalé, kterých do kolínské katedrály přišlo přes 500, se snažili utěšit zástupci katolické, evangelické i pravoslavné církve. Projev měla i zemská premiérka Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraft.

Letadlo německé firmy Germanwings se zřítilo ve francouzských Alpách, když bylo na cestě z Barcelony do Düsseldorfu. Polovinu obětí tvořili Němci. Podle dosavadních výsledků vyšetřování zřejmě druhý pilot využil toho, že kapitán letadla odešel na toaletu, uzamkl se v kabině a navedl stroj na sestupnou dráhu přímo do skal. Vyšetřovatelé tvrdí, že Lubitz trpěl psychickými problémy a sebevražednými náladami.

japome ( 18. dubna 2015 04:58 )

pěkné divadlo - jen chybí vyjádření druhé strany - prostě nevěřím jinak se divím, že ještě vůbec někdo v Německu cestuje letadlem když tam mají takové piloty

gogo ( 17. dubna 2015 22:30 )

Smířlivosti k pozůstalým po šíleném kopilotovi ??? Proč ? Cožpak pozůstalí po podezřelém (!) zesnulém jsou za něco odpovědni ? Co je to za nesmysl ??

Zobrazit celou diskusi