Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na výletě se jim utopil žák: Obě učitelky dostaly jen podmínku

Učitelky, kterým se na výletě utopil žák, dostaly od soudu podmínku.
Učitelky, kterým se na výletě utopil žák, dostaly od soudu podmínku.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
14:32

Podmíněné tresty 14 a 13 měsíců vyměřil dnes domažlický okresní soud pražským učitelkám Aleně Doležalové a Yvoně Zikové, které se zpovídaly z usmrcení z nedbalosti.

Obžaloba učitelky vinila z toho, že předloni při školním výletě na Domažlicko nedávaly dostatečný pozor na děti při koupání a nevšimly si, že dvanáctiletý chlapec po skoku do zatopeného lomu nevyplaval nad hladinu. Dítě vytáhl z vody až přivolaný provozovatel areálu Lomeček. Našel ho pod molem. Chlapce se sice podařilo oživit, měl ale těžce poškozený mozek, byl v kómatu a za půl roku zemřel

Šedesátileté Doležalové vyměřil soud trest 14 měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku, Zikové třináctiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou. Učitelkám hrozilo až šestileté vězení. Rozsudek není pravomocný, obě ženy se proti němu odvolaly. 

Okresní soud rozhodoval v případu už podruhé. Loni v říjnu vyměřil Doležalové roční trest s dvouletým podmíněným odkladem a Zikovou viny zprostil. Krajský soud v Plzni ale rozsudek zrušil a vrátil spis do Domažlic k novému projednání.


ebati ( 17. dubna 2015 15:35 )

A kde ti doktoři, podnikatelé, hasiči... vzali potřebné a kvalitní vzdělání? Oni jsou snad samouci? Nebo je učili doma rodiče?

fjdksla ( 17. dubna 2015 15:32 )

Diskutující pode mnou k učitelské práci nikdy nepřičichli, jinak by takové nesmysly nemohli napsat. Na učitele se kladou neúměrné požadavky- nejen že musí ne učit, ale NAUČIT (což je zásadní rozdíl), ale musí i vychovávat, protože rodiny na své potomky dlabou, a především mají za ty nezvladatelné, nevychované, zato přehnaně sebevědomé haranty ZODPOVĚDNOST. Tisíckrát ty haranty uhlídají- ale to je přece samozřejmé, a stejně si jen válejí šunky. Po tisící a prvé se stane neštěstí, a už by se lynčovalo. Mimochodem- vzpomínáte si na případ v mateřské škole, kdy se děti propadly do studny a učitelka za nimi skočila? Ta si přece taky jen válela šunky a hrála si s dětmi. Každý, kdo prošel školou, je expertem na pedagogiku, ale jděte si to vyzkoušet na týden a protočí se vám panenky. P.S. Nejsem ani učitel, ani z učitelské rodiny, ale naprosté většiny pedagogů si velmi vážím.

olkl ( 17. dubna 2015 15:09 )

Ať se nesrovnávají s jinými potřebnými funkcemi...(doktory, podnikateli, hasiči apod.). Oni dělají tak 4-6 hodin za den a jen max. 9 měsíců za rok...a plat jim jde!!! Ty jejich přípravy...jsou pořád stejné a nic nového ve "volnu" nedělají...Jsou to brečouni a výsledek je vidět na kvalitě školství...

olkl ( 17. dubna 2015 15:04 )

Učitelky v ČR...? To je svoloč...samé prázdniny, ředitelská volna a ani pár dnů na "výletě" nejsou schopné fungovat!!! Žádná odpovědnost a jen brečí, jak mají pořád málo ...Za těch pár hodin....Nějakých 20 -30 tisíc čistého jim nestačí...musí se holt připravovat i o prázdninách...

Zobrazit celou diskusi