Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Salmonela v kuřecím mase z Polska: Stahují 10 tun stehenních řízků

V kuřecím mase z Polska našli salmonelu - ilustrační foto
V kuřecím mase z Polska našli salmonelu - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
12:25

Z trhu nařídili stáhnout přes 10 tun mraženého kuřecího masa z Polska. Státní veterinární správa upozornila, že se v zásilce stehenních řízků našly bakterie salmonely.

Blíže nespecifikované množství masa se již prodalo, část zásilky byla distribuována také na Slovensko. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Pejchal.

Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, třída jakosti A, identifikační označení výrobce:PL 12030323 s datem minimální trvanlivosti 29.3. 2016. Zásilka Zboží v baleních 6 x 2 kg vážila celkem 10,2 tuny.

„Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje,“ uvedl mluvčí Pejchal. Přítomnost salmonel prokázalo čtvrteční laboratorní vyšetření. Za přestupek hrozí dovozci ve správním řízení až milionová pokuta. Informace o nálezu byla vložena do systému RASFF, jímž se státy EU varují před nebezpečnými produkty.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

mememumu ( 17. dubna 2015 18:50 )

Ano, v tuzexu se kupovala drahá západní auta. Nikdy jsem nepsal, že ne. Takže zase si sjen utrhla ostudu, krávo.

zauber ( 17. dubna 2015 17:58 )

S Polska do Česka přijdou dobří možná akorát faráři. Jinak Poláci jsou známí evropští ***i.

deratizater ( 17. dubna 2015 14:56 )

když v tom mase žijí bakterie tak není jedovaté

mememumu ( 17. dubna 2015 14:45 )

Asi tak, u drůbežího se se salmonelou musí vždy počítat a podle toho se k němu při přípravě chovat. Čímž neříkám, že se takový maso má prodávat, ať mě zase někdo nchytá za slovo.

deratizater ( 17. dubna 2015 14:43 )

Horší je salmonela v potravinách které se už tepelně nezpracovávají.Mám ty kuřecí stehna z Polska v mrazáku a salmonelozy se nebojím jelikož je omyju tak abych nic nepostříkal a pak je hodím na pekáč a pořádně upeču.Taky si důkladně umyju ruce.Třeba v takové hlíně žije v 1 cm přes miliarda různých bakterií a to by museli už pomřít všichni zahradníci a zahradkáři.Když má někdo oslabenou imunitu že ho zabije i pšouk tak má hold smůlu .V přírodě přežijou jen odolní jedinci a tak je to dobře .Nejsme tak bohatí abychom zachraňovali všechny kryply a ti se pak množili .

Zobrazit celou diskusi