Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku ho mlátili náckové, od královny Alžběty II. dostane řád! V Londýně jako policista pomáha s Romy

Petr Torák pracuje úspěšně ve Velké Británii jako policista.
Petr Torák pracuje úspěšně ve Velké Británii jako policista.  (Autor: Romea.cz)
Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
11:18

Odešel na britské ostrovy kvůli údajným útokům neonacistů. Petr Torák se stal v Anglii uznávaným policistou. Poctivě si plní své standardní úkoly, navíc pomáhá komunikovat s romskými přistěhovalci. Jeho zásluh si všimla i samotná královna Alžběta II. A Toráka vyznamená!

Vysoké britské civilní vyznamenání, Řád britského impéria, udělí v květnu královna Alžběta II. českému Romovi Petru Torákovi. Informoval o tom  Český rozhlas. Torák působí už několik let v řadách britské policie, královna mu řád propůjčí za služby romské komunitě. Ve Spojeném království žije od roku 1999.

Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. „Rozhodli jsme se poté, co jsem byl napaden za bílého dne pěti skinheady v nákupním středisku a lidé jen přihlíželi. Pár dní nato zbili mou matku a policie nám řekla, že nemá cenu nic vyšetřovat, jelikož určitě nevíme, kdo to byl,“ popisoval před lety Torák na iDNES.cz.

Jako policista působí Torák ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna. Kromě práce na běžných kriminálních případech Torák často pomáhá britským kolegům při komunikaci s romskou komunitou. Hodí se mu tak prý nejen jazyková vybavenost a znalost mentality, ale i osobní kontakty mezi lidmi, kteří do Peterborough přišli mimo jiné z Česka či Slovenska.

„Byla to velká výhoda pro policii, jelikož nepotřebovali překladatele, když tady byl nějaký problém. Znal jsem tady spoustu lidí, znal jsem kulturu a mentalitu,“ řekl Torák Radiožurnálu.

Po práci se Torák podílí na mnoha projektech pomáhajících lidem z romské komunity. Spoluzakládal mimo jiné Asociaci romských policistů. Mnozí lidé Toráka vnímají jako příklad zdařilé integrace přistěhovalců do britské společnosti, uvádí web Českého rozhlasu.

V Británii je Torák spokojený, vracet se zatím neplánuje. „V této chvíli ne. Syn i dcera tu chodí druhým rokem do školy a asi by jim dělalo problémy se adaptovat na nové podmínky. Zůstaneme tady, je tu ještě spousta práce, nebudeme to uspěchávat,“ dodal romský policista Českému rozhlasu.

zauber ( 18. dubna 2015 00:28 )

Jedna vlašťovička jaro nedělá a jeden cikán, který spíše čirou náhodou pracuje nemůže vylepšit pověst jeho etnika. Ostatně, musel být hodně pracovitý, když se stal policajtem. Kromě Colomba jsem snad ještě žádného pracovitého a navíc inteligentního policajta nikdy neviděl.

buban ( 17. dubna 2015 15:08 )

To nejspíš nedělá, ale je docela možné, že britské policii vysvětluje záhady zmizelých poklopů od kanálů.

buban ( 17. dubna 2015 15:07 )

Tož mnozí svého soukmenovce do Británie následovali-akorát že se tam neuplatnili jako policisté či koordinátoři. Ale vlastně jako koordinátoři možná ano-koordinují tam pohyb čmoudek v prostituci.

antiall ( 17. dubna 2015 13:30 )

 Mlátil s matkou skinheady? jen jestli nemachruje, vyznamenanej.

petrkramnypresident ( 17. dubna 2015 13:04 )

Prosím všechny ostatní cikány, aby příklad svého soukmenovce následovali a také odešli dělat policisty a menšinové koordinátory do Británie. Palec nahoru

Zobrazit celou diskusi