Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Eurokomisařka Jourová: Za Islámský stát bojuje Čech!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto: Profi media.cz, archiv Blesku)
Autor: ljš - 
16. dubna 2015
13:07

Vraždí spolu s teroristy lidi! Eurokomisařka Věra Jourová tvrdí, že jeden člověk z České republiky odjel bojovat za islámské radikály. Jeho identitu ale neprozradila.

„Já jsem o tom dostala informaci od svých kolegů, kteří dělají právě oblast bezpečnosti a trestního práva. Je to informace stará dva dny, já jsem po tom více nepátrala, nemyslím si, že bych měla mít bližší informace. Je to signál, že se ten fenomén rozšiřuje,“ řekla Jourová Českému rozhlasu.

Jourová v nedávném rozhovoru pro francouzský list Le Figaro řekla, že do Sýrie už odešlo bojovat v řadách islámských radikálů 5000 až 6000 dobrovolníků z Evropy. Podle ní je to ale jen dohad a realita je horší. Jourová současně prohlásila, že je třeba se zaměřit spíše "na prevenci než na postih".

Bezpečnostní složky podle ředitelky tiskového oddělení ministerstva vnitra Lucie Novákové situaci kolem případného zapojení občanů Česka do bojů na straně Islámského státu dlouhodobě a pečlivě sledují. "Už v minulosti se objevila podobná podezření, zatím se však nikdy nepotvrdila. Stejně tak není potvrzen ani aktuální případ," řekla.

Podobně se vyjádřil i mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert. "Nelze garantovat, že by se například v Sýrii na té či oné straně neangažoval ani jeden náš občan. Jsou to otazníky, kterými se intenzivně zabýváme společně s naší rozvědkou a zahraničními zpravodajskými službami," uvedl Šubert.

Na Twitteru to pak zcela odmítl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Šíří se různé spekulace, že se údajně jeden český občan připojil k islámským radikálům. Informaci jsme prověřovali a nelze ji rozhodně potvrdit," napsal.

Znáte identitu člověka, který měl odjet bojovat za teroristy z Islámského státu? Napište nám na tip@blesk.cz, nebo volejte na tel. 724014586.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 16. dubna 2015 18:27 )

Šmuclerová kur.ví diskuzi lepší jít pryč

ronyz ( 16. dubna 2015 16:19 )

běž do tater janošíku a nauč se česky te turečtině nerozumime

erikcom ( 16. dubna 2015 16:16 )

takovy vyplachy za chvili kazdy kdo pojede do turecka ap. zemí bude obvinovan že jde za IS az budou davat rozum běžte dvakrat

mair ( 16. dubna 2015 15:57 )

 Idiota najdeš v každém národě.

momoko ( 16. dubna 2015 15:15 )

Zobrazit celou diskusi