Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce zaměstnanců Škody Auto demonstrují: Chtějí ještě vyšší platy

Autor: ČTK - 
15. dubna 2015
16:21

Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi ve středu demonstrovaly tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března. Škoda odborům při kolektivním vyjednávání navrhla růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři nyní požadují nárůst o pět procent. Protestní shromáždění se koná také v závodech v Kvasinách a Vrchlabí. 

Protestující z ranní i odpolední směny ve středu pracovali o hodinu méně. Zaměstnanci z noční směny, kteří chtějí stávku podpořit, skončí ve čtvrtek ráno o hodinu dříve. Podle místopředsedy odborů Škody Josefa Zmrhala není tolik podstatné, kolik lidí se zúčastnilo protestu, ale kolik zaměstnanců bude pracovat o hodinu méně. „Důležité je to, že nás lidi podpoří tím, že tu hodinu minus budou mít a my potom ve statistice uvidíme, kolik nás procentuálně podpořilo lidí. Podle meetingu se nedá odhadovat, jestli to bylo úspěšné, nebo ne,“ řekl. 

Podle mluvčí Škody Jany Bahníkové firma stávku respektuje. „Zaměstnanci mají právo vyjádřit svůj názor ve formě, kterou sami zvolí a společnost Škoda Auto toto jejich právo plně respektuje," řekla.

Průměrná hrubá mzda v dělnických profesích ve Škodě je kolem 34 000 korun, což je o 6800 více než průměrná mzda v zemi. Kvůli stávce musí dopravu ve městě řídit policie, na hodinu je uzavřená třída Václava Klementa mezi ulicemi U Stadionu a Jana Palacha.

Odbory Kovo ze Škody Auto v pondělí informovaly o tom, že vedení automobilky hrozí zaměstnancům za účast na demonstraci postihem. Vedení firmy to ale popřelo.
Odbory už s automobilkou dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25 000 korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60 000 korun.

metlok ( 16. dubna 2015 00:15 )

Vy hovada si běžte skusit dělat 8 hodin 450 vozu za 1 smenu s platem 22 0000 hrubeho a ne 35 0000 . A to ješte s patka ma sobotu . Ono se to piše když je tam vic darmožroutu co buzerujou a sedej vkaclu a berou 30 000 čisteho a vic takle to v cele firmě. Se 10 krat zamyslete neš neco napišete . Nekteři svas to se tu donas obouvaj tak by tam nevydželi ani hodinu a to sem jich par zažil. Zpozdravem 14 let Škodovak

japos22 ( 15. dubna 2015 18:37 )

Jsou to hňupi - je to jednoduché: výroba se přesune na východ a sociálka jim dá 3000 a drobné

217radi ( 15. dubna 2015 17:57 )

Diky Bohu nerozhoduji tady tito pisatele! Stavkujici zamestnanci pracuji v jedne z klicovych firem! Auto-industrie je vzdy po celem svete placena lepe nez v jinych firmach! Maji tarifni dohody se kteryma firma souhlasila! A jelikoz je to firma, ktera skoro patri VW, tim padem jsou jim garantovany prava jako nemeckym kolegum, tedy stale vydelavaji mene nez oni ale lepe nez jejich spoluobcane! Mam takovy pocit ze u nas v Cechach vladne velika zavist! Oni dostanou to , co si zaslouzili aspon primerene! a vy ostatni skarohlidove, bezte se zamestnat take tak,kdyz na tuto praci búdete mit vlohy,vydrz dobre zdravi,tak se pokuste I vy! Vim ze hodne z vas by tuto praci nevydrzelo delat ani pul rok, proto tady tak nadavate a nejradeji by jste radili zamestnavatelum jak zamestnance skripnout!!! Stydte se, radeji jim to prejte! Nevi se jak tomu naporu praci budou moci zdravotne vyhovovat!

giorgio287 ( 15. dubna 2015 17:18 )

S platem 34.000 měsíčně chtějí lopaty od pásu přidat 5%???? Soudruzi odboráři asi zešíleli - takový plat nemá leckterý vysokoškolák! Odboráři tím docílí jediného - lidi nahradí ve škodovce roboti. Už dnes je návratnost průmyslového robota 3 měsíce - a nemarodí, nejezdí na dovolenou a hlavně NESTÁVKUJE a NECHCE PRACHY! Je vidět, že mají v hlavách vydlabáno.

kapturek ( 15. dubna 2015 16:41 )

je videt co za idioti delaji skodovky, vyhodil bych je vsechny co otevreli hubu, lidi kteri by tam delali za 30 mesicne najdou behem jednoho dne

Zobrazit celou diskusi