Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zásobujeme pivem celý svět! Výroba zlatavého moku vzrostla díky vývozu

V Česku se vyrábí více piva kvůli vývozu.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2015
09:39

Národ pivařů šíří svůj zlatavý mok po celém světě. Je o něj totiž velký zájem. Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent.

Výsledky zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Celková spotřeba piva včetně jeho nealkoholické varianty činila 16,29 milionu hektolitrů, meziročně klesla o 0,2 procenta. Každý obyvatel České republiky tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Turisté v Česku loni vypili 630 000 hektolitrů piva. Ze země se vyvezlo 3,65 milionu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 milionu hektolitrů. Výrazný propad loni zaznamenal dovoz piva, který meziročně klesl o 42 procent na 291 000 hektolitrů. Méně se jej dovezlo především z Polska, Maďarska a Slovenska.

Podle svazu klesl zejména dovoz levného piva, které se do Česka začalo více dovážet po zvýšení spotřební daně v roce 2010. „Pivovarský trh se vloni trochu nadechl, ale bylo to dáno hlavně rostoucím zájmem o české pivo v zahraničí. Tuzemská spotřeba se od roku 2010 pohybuje prakticky na stejné úrovni,“ uvedl předseda svazu František Šámal.

Postupně se podle něj ale mění životní styl a preference českých spotřebitelů. „Díky tomu dlouhodobě roste spotřeba ležáků a v posledních letech i speciálů a pivních mixů,“ poznamenal. Prodej piva v restauracích loni stagnoval na 41 procentech celkového prodeje.

Ještě v roce 2009 představovalo pivo vypité v restauracích 51 procent domácí spotřeby, od té doby tento podíl klesá ve prospěch baleného piva prodaného v maloobchodě. „Český konzument i nadále bedlivě zvažuje, jestli zajít do restaurace, nebo si koupit levnější pivo v supermarketu,“ řekl Šámal.

Nejvýrazněji, o 22,8 procenta, rostl loni vývoz na Slovensko, o desetinu více než přede dvěma lety se vyvezlo piva také do Francie a do Polska. Naopak největší propad zaznamenal export na Ukrajinu a do Běloruska.

Vývoz piva do zemí EU se zvýšil o osm procent, mimo státy EU o čtyři procenta. Tuzemské pivo se vyváží do 73 států mimo EU, meziročně vzrostl zejména vývoz do USA, Kanady, Koreje, Srbska či Číny.

Zatímco spotřeba výčepního piva loni v Česku klesla o tři procenta, ležáku se prodalo o dvě procenta více. Spotřeba nealkoholického piva se zvýšila o procento, pivních mixů o 15 procent. Počet minipivovarů vzrostl o více než čtvrtinu na zhruba 280 v březnu 2015.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně celková produkce nejmenších pivovarů loni vzrostla o 30 procent. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.

tgbg ( 15. dubna 2015 09:51 )

Jak že se pivu říkalo za komoušů? Samoser, rychloser.....Hlavně se ty komoušistické sr*čky nedaly vůbec pít.

Zobrazit celou diskusi