Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bezpilotní nálety v Jemenu pokračují: Američané zabili vůdce al-Káidy

Americký nálet zabil vůdce al-Káidy
Americký nálet zabil vůdce al-Káidy  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. dubna 2015
18:45

Radikálové z teroristické sítě al-Káida v Jemenu oznámili, že při americkém náletu byl zabit jeden z jejich vysoce postavených vůdců Ibráhím Rubajš. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na prohlášení teroristů, které zveřejnily na internetu. 

Jak poznamenala agentura Reuters, smrt klerika saúdskoarabského původu ukazuje, že útoky amerických bezpilotních letounů proti teroristům v Jemenu nejspíš i nadále pokračují i přesto, že USA ze země kvůli zhoršující se občanské válce stáhly své vojenské poradce.

Rubajš byl údajně jedním z hlavním ideologů al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP), v jeho kázáních prý často zaznívala nenávistná prohlášení vůči Západu, zejména USA a Francii. Američané na jeho dopadení vypsali odměnu pět milionů dolarů (asi 130 milionů Kč). Při pondělním útoku amerického bezpilotního letounu zahynulo na jihovýchodě Jemenu celkem šest lidí. 

Ibráhím Rubajš byl v roce 2006 propuštěn z věznice na americké základně Guantánamo na Kubě a poté se připojil k al-Káidě v Jemenu. Byl považován za hlavního ideologa a duchovního poradce radikálů, veškerá jeho kázání byla velmi oblíbená. 

Bezpečnostní situace v Jemenu se v posledních dnech neustále zhoršuje. Jemenští šíité loni v září obsadili metropoli Saná a postupovali pak dále na jih. Do konfliktu se koncem března vložila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, která se povstalce snaží zastavit. Chaosu v zemi využili právě teroristé z al-Káidy k dalšími postupu. 

dumik ( 14. dubna 2015 21:00 )

možná jim ty nové sami Amíci dodávají....

dumik ( 14. dubna 2015 21:00 )

kdoví kolik nemuslimů, ruských vojáků, sekulárních %Cečenců zabili ti úchylní islamisté tam?

dumik ( 14. dubna 2015 20:59 )

nějak mi to nehraje, superislámský stát, kde ženy nemají žádná práva a zahraniční zaměstnanci taky ne, Saúdská Arábie, z ní pocházeli piloti, kteří zaútočili na dvojčata, bez požehnání RB OSN spolu se světovým agresorem USA útočí na jednu z nejchudších zemí světa a mají k tomu vypracovanou i pohádku?: kdo by jí věřil- Zajímalo by mne, co na to naši kritici Ruska, jehož vojenské angažmá na Ukrajině nikdy prokázáno nebylo - i když snaha byla

tgbg ( 14. dubna 2015 19:56 )

Podle dosavadních závěrů Mezinárodního nevládního tribunálu pro odsouzení činů proti lidskosti a válečných zločinů v Čečensku ruská vojska v této zemi usmrtila asi 100 tisíc lidí a zničila téměř polovinu čečenských obcí (viz Svobodné slovo, 28. 5. 1996). Někteří svědkové, vypovídající například při posledním pražském zasedání tohoto tribunálu v Praze, však uvádějí, že počet obětí ruského bombardování činil jen v Grozném, obývaném převážně ruskou menšinou, několik set tisíc lidí, což by mohlo být snadno dokázáno exhumací těl z tisíců hrobů... První budovou, zničenou v čečenském hlavním městě ruskými bombami, byl již 22. listopadu 1994 místní sirotčinec. Od otevřeného zahájení ruské agrese proti Čečensku 11. prosince 1994 pak zločiny proti civilnímu obyvatelstvu této země dosáhly skutečně nepopsatelných rozměrů. Genocida celé populace Čečenska se nevyhnula nikomu - Čečencům ani Rusům, mužům ani ženám, starcům ani dětem. Podle oficiálního údaje Organizace spojených národů z 2. dubna 1996 bylo ruskou armádou v Čečensku zabito nejméně 2 tisíce dětí (viz MF Dnes, 3. 4. 1996). Další čečenské děti trpí v důsledku bombardování psychickými poruchami, ztratily rodiče a střechu nad hlavou nebo byly ruskými bombami těžce zmrzačeny. Jeden ze svědků zmíněného mezinárodního tribunálu vypovídal například o malém chlapci, kterého teroristé v ruských uniformách připravili o ruku a nohu, přičemž lékařská diagnóza musela znít na "invaliditu od narození"...

Zobrazit celou diskusi