Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusko útočí na Evropskou unii: Snaží se rozbít naši jednotu, říká slovenský prezident

Slovenský prezident Andrej Kiska Kreml dlouhodobě kritizuje.
Slovenský prezident Andrej Kiska Kreml dlouhodobě kritizuje.  (Autor: Nový Čas)
Autor: ČTK - 
14. dubna 2015
10:51

Rusko v souvislosti s krizí na Ukrajině usiluje o oslabení jednoty Evropské unie. Řekl to dnes slovenský prezident Andrej Kiska, který se dlouhodobě netají kritikou Moskvy za její postup v konfliktu na východě Ukrajiny. Vývoj na Ukrajině Kiska označil za prioritu zahraniční politiky Slovenska.

„Jsme v období, kdy vidíme zřetelnou snahu Ruska oslabovat jednotu členských států Evropské unie poté, co schopnost Evropské unie aktivně reagovat na události na Ukrajině zaskočila mnohé mimo Unii, nebo dokonce překvapila,“ řekl Kiska na konferenci o zahraniční politice. Dodal, že EU musí v otázce vývoje na Ukrajině zachovat jednotný postoj.

Ačkoliv členské země EU se shodly na uvalení sankcí proti Moskvě, někteří státníci včetně českého prezidenta Miloše Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica tento krok kritizovali. Ze zemí visegrádské čtyřky (V4) naopak Polsko zastává vůči Rusku tvrdší postoj.

„Je toho mnohem více, co nás (ve V4) spojuje, než to, že máme někdy rozdílné názory. Udržení pozornosti a angažovanosti Polska v tomto formátu považuji za zvláště důležité,“ uvedl Kiska.

Ukrajinu označil slovenský prezident za prioritu zahraniční politiky Bratislavy stejně jako pomoc Slovenska balkánským státům.

„Nejde jen o principy a hodnoty, že každá země musí mít právo svobodně se rozhodovat o své cestě. Nejde jen o bezpečnost, že v našem bezprostředním sousedství došlo k anexi a rozpoutala se válka. Jde o náš slovenský zájem rozšiřovat prostor demokracie, stability a prosperity v našem bezprostředním okolí,“ řekl Kiska.

japos22 ( 14. dubna 2015 19:20 )

Asi si spletl Rusko s USA -

lalia ( 14. dubna 2015 13:38 )

Kisko,co to blábolíš za nesmysly ? Nejsi president všech Slováků.Špatná volba.

eliska963852 ( 14. dubna 2015 12:37 )

Teď už jo.

eliska963852 ( 14. dubna 2015 12:11 )

Mluv za sebe a ne za Slováky. Jsi tupá, jak vyhozená brusle.

istyl ( 14. dubna 2015 12:05 )

presne tak...

Zobrazit celou diskusi