Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řecko popřelo přípravy na bankrot: Kde ještě hodlají škemrat o peníze?

Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu splatnou částku dluhu ve výši zhruba 12,3 miliardy Kč.
 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
13. dubna 2015
23:01

Řecká vláda dnes popřela, že se připravuje na vyhlášení platební neschopnosti, případně na uspořádání předčasných parlamentních voleb, pokud se jí nepodaří do konce dubna dohodnout s věřiteli o získání další mezinárodní finanční pomoci. O případném řeckém bankrotu napsal ekonomický list Financial Times, o možných volbách pak nejčtenější německý list Bild. 

„Došli jsme na konec cesty. Pokud Evropané neuvolní peníze ze záchranného balíku, není zde jiná alternativa (než platební neschopnost),“ citoval FT zdroj z řecké vlády. Pokud nebude dokončena dohoda, Řecko údajně zastaví v květnu a červnu platbu splátek Mezinárodnímu měnovému fondu, kterému by měla poslat 2,5 miliardy eur. Kabinet však zprávu popřel. „Řecko se nepřipravuje na platební neschopnost a to samé platí i pro jeho věřitele. Jednání pokračují směrem k vzájemně výhodnému řešení,“ uvádí se v prohlášení úřadu premiéra Alexise Tsiprase. 

Bild se také odvolává na prohlášení nejmenovaného řeckého ministra, který údajně řekl: „Nemáme co ztratit. V případě, že Evropská unie bude stále zastávat tvrdý postoj, musíme ukázat, že jsme stabilní. Máme řecký lid na naší straně.“

Německý list zároveň upozorňuje na výsledky nedávných průzkumů veřejného mínění v Řecku, které dávají vládní levicové formaci SYRIZA naději na drtivé vítězství, jež by jí umožnilo sestavit jednobarevnou vládu. Nyní vládne v koalici s nacionalistickými Nezávislými Řeky. 

„Nové volby budou skutečným referendem o euru. Bude-li znovu zvolena SYRIZA, bude to znamenat ‚Grexit‘ (řecký odchod z eurozóny),“ reagoval německý europoslanec Alexander Graf Lambsdorff, který v Evropském parlamentu zastupuje německé svobodné demokraty. 

Místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis vyjádřil dnes podle agentury Reuters názor, že Řecko nevypracovává a nezavádí strukturální reformy požadované jeho evropskými partnery dostatečně rychle. Zopakoval, že už zbývá jen málo času do chvíle, kdy Atény zůstanou zcela bez finančních prostředků.

1tigrusenka ( 14. dubna 2015 05:38 )

je vidět že jsi postižený blbeček, rozkopat p.rdel by se měla tomu zm.rdovi kterej řekům ty prachy půjčil, jak je vidět, tak asi nebyly jeho

fotrpjotr ( 14. dubna 2015 01:57 )

To stejné čeká ukrajince.

tgbb. ( 14. dubna 2015 00:20 )

Proč by měl někdo stále cpát peníze téhle komunistické pakáži? Vždyť je jasné, že tihle leváčtí darmožrouti dluhy nikdy nesplatí!

Zobrazit celou diskusi