Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dědička značky Nina Ricci jde do vězení: Ukrývala stamiliony na kontech banky HSBC

Dědička značky Nina Ricci byla za daňové podvody odsouzena k roku vězení
Dědička značky Nina Ricci byla za daňové podvody odsouzena k roku vězení  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. dubna 2015
15:44

Skandál švýcarské banky HSBC, kde měli tajná konta politici i celebrity a kterou využívali k daňovým únikům, má první potrestanou celebritu. Je jí 73letá dědička značky Nina Ricci, která v bance na několika kontech ukrývala své miliony, aby nemusela platit daně.

Dědičku slavné značky Nina Ricci Arlette Ricci poslal soud na rok do vězení za daňové podvody a praní špinavých peněz. Francouzka byla obžalovaná z toho, že ukrývala miliony eur před daňovými úřady. Podle soudu musí nyní také zaplatit pokutu jeden milion eur (27,4 milionu Kč).

Kromě vysoké pokuty musí dědička zaplatit i daně, jejichž placení se v minulosti vyhnula tím, že měla několik skrytých účtů v bance HSBC ve Švýcarsku. Také jí bude zabaven majetek v hodnotě čtyř milionů eur (110 milionů Kč).

Jde o první vysoce postavenou osobu odsouzenou v takzvané kauze SwissLeaks. Odsouzením Arlette Ricci vyvrcholilo její stíhání, které trvalo přes tři roky. Arlette byla zatčena v roce 2011 ve svém v domě v centru Paříže a 48 hodin pak strávila v policejní cele.

V celosvětovém skandálu údajně figurují desítky známých i neznámých osobností, politiků i celebrit, kteří využívali k daňovým únikům švýcarskou pobočku britské banky HSBC. Další procesy by měly následovat. Právník dědičky zatím neoznámil, zda se proti verdiktu odvolají.

Francie začala švýcarskou větev HSBC vyšetřovat poté, co bývalý zaměstnanec banky – IT expert Hervé Falciani – nelegálně získal údaje o klientech a účtech a v roce 2008 je předal francouzským úřadům. Ty pak informace předaly vládám dalších zemí.


Módní dům Nina Ricci byl založen v Paříži v roce 1932 Mariou Ninou Ricci a jejím synem Robertem. Zatímco Nina navrhovala róby, její syn se staral o finanční stránku byznysu. V roce 1946 navrhl Robert svou první vůni, kterou brzy následovala nejslavnější L’Air du Temps.

Zobrazit celou diskusi