Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Bílého domu chce Clinton. Ale v sukních: Hillary bude kandidovat

Hillary Clinton bude kandidovat na americkou prezidentku
Hillary Clinton bude kandidovat na americkou prezidentku  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
12. dubna 2015
22:07

Nastal ve Spojených státech čas na změnu? Prezident Barack Obama dosluhuje, mezi kandidáty na nejvyšší křeslo v Bílém domě bude i manželka exprezidenta Clintona Hillary. Jsem na mámu velmi hrdá, vzkázala dcera Clintonových Chelsea.

Bývalá americká první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clinton chce kandidovat v prezidentských volbách na podzim 2016. Oznámila to ve videu, které v neděli zveřejnila na svých internetových stránkách. Sedmašedesátiletá Clinton se o post hodlá ucházet již podruhé: v demokratických primárkách v roce 2008 nad ní zvítězil současný prezident Barack Obama.

Podle amerických médií měla demokratická politička oficiálně oznámit svou kandidaturu v neděli v poledne místního času (18:00 SELČ) na sociálních sítích, veřejnost však čekala marně. Zhruba o tři hodiny později se ale objevila informace o elektronickém vzkazu, který její poradce John Podesta rozeslal stoupencům Clinton. Mimo jiné v něm uvedl: „Je to oficiální: Hillary bude kandidovat na prezidentku.“

V následně zveřejněném videu se Clinton zaměřuje, jak odborníci již dříve předpokládali, na obyčejné Američany – rodiny, menšiny, pracující. A upozorňuje mimo jiné na téma ekonomické nerovnosti. „Běžní Američané potřebují zastánce a já tímto jejich zastáncem chci být,“ uvedla Clinton. „Jsem na tebe velmi hrdá,“ reagovala ihned na komunitní síti Twitter její dcera Chelsea. Jedna z prvních reakcí přišla i od bývalé americké ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albright, která uvedla, že Hillary je „inteligentní, starostlivá a odhodlaná a bude vynikající prezidentkou“.

Záběr z webu, Hillary Clinton oznamuje, že bude kandidovat Záběr z webu, Hillary Clinton oznamuje, že bude kandidovat | ČTK

Poté, co neuspěla v demokratických primárkách v roce 2008, stala se Clinton ministryní zahraničí v Obamově první vládě (2009–2013). Tehdy proslula nabitým pracovním diářem – během čtyř let navštívila 112 zemí. Současná hlava státu Barack Obama v poslední době Clinton v souvislosti se spekulacemi o prezidentské kandidatuře několikrát pochválil a naposledy v sobotu během summitu v Panamě uvedl, že by byla „skvělou prezidentkou“. Její nástupce v ministerské funkci John Kerry ji nazval svou „dobrou přítelkyní“ a dodal, že odvedla skvělou práci.

Republikáni naopak Hillary Clinton naposledy několik hodin před dnešním oznámením kritizovali. „Musíme mít lepší zahraniční politiku než dvojice Obama–Clinton,“ uvedl bývalý floridský guvernér Jeb Bush s tím, že chování těchto dvou politiků „poškodilo vztahy s našimi spojenci a povzbudilo naše nepřátele“. Bratr exprezidenta George W. Bushe zatím svou kandidaturu na nejvyšší post v zemi oficiálně neoznámil, nicméně se očekává, že tak učiní.

Republikánský senátor Rand Paul již svůj záměr kandidovat na prezidenta oznámil tento týden v úterý. Dnes v rozhovoru pro CNN Clinton rovněž kritizoval. Chování Clinton ve funkci šéfky americké diplomacie vyvolává pochybnosti o její kvalifikaci na post prezidentky, prohlásil Paul. Opět připomněl útok islamistů na americký konzulát v libyjském Benghází v září 2012. Tehdy bylo převážně kladné hodnocení působení Clinton v Obamově vládě vážně poškozeno. Při atentátu zahynul velvyslanec USA a další tři lidé; ministryně později převzala odpovědnost za nedostatky při zajišťování bezpečnosti pracovníků na zastupitelském úřadu.

V táboře demokratů Clinton nyní vážného soupeře nejspíš nemá; v médiích se objevují jména viceprezidenta Joea Bidena nebo guvernéra státu Maryland Martina O’Malleyho. Šéf kampaně bývalé ministryně Robby Mook v sobotu uvedl, že jejich cílem sice bude získat prezidentský post, nicméně kampaň nebude o Clinton, ale o „běžných Američanech“, což se nyní potvrdilo. „Jsme pokorní, nebereme nic jako samozřejmost, nebojíme se prohrát, budeme ale bojovat za každý hlas. Víme, že tato kampaň se dá vyhrát přímo v terénu, v jednotlivých státech,“ uvedl Mook. Clinton ze všeho nejdřív hodlá zamířit do států Iowa a New Hampshire, kde se již na začátku příštího roku uskuteční vůbec první demokratické primárky před prezidentskými volbami.

decathklon ( 13. dubna 2015 12:00 )

I já dávám Mirce hlas.Věk, pěkná, Chytrá!!Šaty po Ivaně by ji nebyly

wimr.diskriminace ( 13. dubna 2015 08:45 )

žádný nejsou a šou.stání není skandál, ale je to príma, vyzkoušej to troubo

marais ( 13. dubna 2015 08:24 )

A co skandály její rodiny? To se zase Amerika pobaví až to budou přetřásat!

8bc5 ( 13. dubna 2015 07:08 )

To je opravdu pro nás důležitá zpráva koho budou volit v USA na prez.post.

makmark ( 13. dubna 2015 04:45 )

 "Hillary Clinton bude kandidovat na maerickou prezidentku" a po neděli všichni v Blesku zase ožralí...

Zobrazit celou diskusi