Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bělošský policista zastřelil černocha: Stovky lidí na pohřbu otce čtyř dětí

Autor: ČTK - 
11. dubna 2015
19:29

Začalo to jako silniční kontrola. Skončilo smrtí řidiče a obviněním bělošského policisty z vraždy. Rodina, známí, ale i řada dalších lidí se dnes rozloučila s Walterem Scottem, zastřeleným černošským otcem čtyř dětí, který byl zabit v Jižní Karolíně.

Stovky lidí se dnes shromáždily v kapli ve městě Summerville v Jižní Karolině, aby uctily památku černocha Waltera Scotta, otce čtyř dětí, kterého minulý víkend zastřelil bělošský policista. Zabití neozbrojeného muže, které náhodný kolemjdoucí zachytil na video, obnovilo bouřlivé debaty o chování policie k černošskému obyvatelstvu v USA, uvedla agentura Reuters. Bělošský policista Michael Slager byl v úterý obviněn z vraždy.

Smuteční ceremonie začala v 11:00 místního času (17:00 SELČ) a byla přístupná veřejnosti. "Dnešek je velmi smutným dnem," uvedl jeden z účastníků pohřbu, reverend James Johnson. "Bůh měl důvod, proč se to stalo. Doufejme, že to přispěje k uzdravení světa," dodal.

Incident původně začal jako běžná silniční kontrola, neboť si policie všimla nefunkčního brzdového světla u Scottova auta. Padesátiletého řidiče zastavil Slager: oba muži spolu nejprve diskutovali a poté se policista vrátil do hlídkového vozu. Řidičovi černého mercedesu prý řekl, aby zůstal ve svém autě. Scott však po chvíli začal utíkat a policista ho střelil osmkrát do zad.

Video Bělošský policista střelil do zad černocha. Zabil ho a byl obviněn z vraždy. - Reuters
Video se připravuje ...

Podle některých spekulací je možné, že se Scott snažil před policistou utéct kvůli dluhu na výživném, za který v Jižní Karolíně hrozí vězení, dokud pohledávka není splacena. Zastřelený muž v minulosti sloužil u pobřežní stráže a v trestním rejstříku neměl žádný záznam o násilných činech. Nicméně podle místního listu The Post and Courier byl v minulosti asi desetkrát zatčen, hlavně kvůli neplacení výživného a za to, že se nedostavoval k soudním slyšením.

USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri a v New Yorku ve sporných případech usmrtili neozbrojené černochy. Černošská menšina v USA obviňovala bělošské policisty z diskriminace a z přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy vyšetřovalo federální ministerstvo spravedlnosti. To se bude angažovat i ve Slagerově kauze.

malda512 ( 2. června 2015 15:39 )

souhlasím... velive vystižně jsi to napsal. já jsem v Americe žil několik roků a vím své. Chápu, že policie tam řeší každej den daleko horší problemy. že se tam střílí na policajty zcela běžně. a právě proto si myslím, že policie je tam zdegenerovaná a nabírá do svých řad nastávající ,, vrahy ".

malda512 ( 2. června 2015 15:35 )

ty jsi asi hodně vymlácená hlava .. myslím, že by jsi měl navštívit lékaře a začít brát prášečky. Jen tak okrajem... jak by jsi reagoval kdyby ten zastřelenej byl bělocha nebo člen tvé rodiny??? také by jsi plácal policajta po ramenou jakej je hrdina ?? ....... Komentáře od labilních jedniců jako jsi ty přímo zbožnuji. Jak se to týká někoho jinýho tak hubu plnou keců. Já se toho zastřelenýho nezastávám.... měl poslechnout výzvu policisty ... Svou vinu na tom co se stalo nese i nebožtík. ALE nepřijde mě zrovna normální do někoho kdo není ozbrojenej vypálit ze zadu celej zásobník.. Tohle považuji nejen za zbabělost ale také za krutou popravu. A nebo je v 21 století normální do někoho nasypat mraky kulek.. nasadit mu pouta.. a teprve pak zjištovat zda mé řádění přežil ?? policajt je obyčejnej krypl kterej si chtěl zastřílet. přeji mu trest smrti.

bt961 ( 12. dubna 2015 11:32 )

To byla trochu jina Amerika. Ja tam byl, podival jsem se, zeme je to hezka, ale styl ziti? Nevyhovuje mi, mam rad kulturu, oni ziji zcela jinak, tak jako cirkusaci. To uz je prijemnejsi Kanada. Tam bych si mozna zvykl, to je jine, ale Evropu mam proste rad. A i kdysz se zde Rusko hani, tak co by zeme jeste krasnejsi nez USA, nadhera, nemluve o Cine, to je pohadka, ale zas ten vzduch. Proste jsou jine zeme, jez by nam mohly byt prikladem, ne USA, to je agresor.

zauber ( 12. dubna 2015 11:26 )

V Americe jsem fakt nebyl a ani nechci, být. Třeba bych tam potkal Dejdara. Já ho nějak nemám rád. Vlastně ani tu Ameriku nemám rád. Měl jsem kdysi rád Vinnetua, ale ti šmejdi mě ho zastřelili.

bt961 ( 12. dubna 2015 11:24 )

To je nejmensi problem, spis by ses mel zamyslet nad svymi sny. Dobra policie je treba v Polsku, tvrda, tvrde zakony, ale nestrili, umi si poradit s kazdym.

Zobrazit celou diskusi