Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozila srážka letadel: Ruská stíhačka se těsně minula s americkým letounem

(Ilustrační foto) Ruská stíhačka Su-27 letěla tento týden v úterý nad Baltským mořem nebezpečně blízko amerického průzkumného letounu a téměř se s ním srazila.
(Ilustrační foto) Ruská stíhačka Su-27 letěla tento týden v úterý nad Baltským mořem nebezpečně blízko amerického průzkumného letounu a téměř se s ním srazila.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2015
16:13

Ruská stíhačka Su-27 letěla tento týden v úterý nad Baltským mořem nebezpečně blízko amerického průzkumného letounu a téměř se s ním srazila. Informoval o tom server Washington Free Beacon s odvoláním na americké armádní představitele a označil to za další provokaci ze strany Moskvy.

"Ráno 7. dubna americký RC-135U prolétal běžnou trasou v mezinárodním vzdušném prostoru, když se objevil ruský Su-27 Flanker a choval se nebezpečným a neprofesionálním způsobem," uvedla mluvčí Pentagonu Eileen Lainezová. "Spojené státy o tomto incidentu informovaly Rusko prostřednictvím diplomatických a oficiálních kanálů," dodala.

Podle nejmenovaného armádního představitele se ruský stíhací letoun pohyboval pouhých šest metrů od amerického průzkumného stroje, což bylo velmi nebezpečné a mohlo to ohrozit životy posádky Boeingu RC-135U. Jaký úkol americké letadlo v oblasti plnilo, nebylo zřejmé, poznamenal server Washington Free Beacon. Dodal ale, že mohlo jít o monitorování ruských vojenských aktivit v západním Rusku a v Kaliningradu.

Velitel amerického letectva William Gortney před reportéry vyjádřil obavy z nárůstu ruských vojenských letů a provokací shodou okolností zrovna v den, kdy došlo v nejnovějšímu incidentu v Baltském moři. "Rusové vyvinuli mnohem schopnější armádu, než byla kdysi obrovská armáda, kterou měl Sovětský svaz," uvedl v Pentagonu.

Incidentů podle něj přibylo, nicméně detailní čísla neuvedl. "Takže velmi pozorně sledujeme, co dělají," dodal Gortney s tím, že Rusové musí dodržovat mezinárodní standardy, kterými se řídí všechny letouny.

Například loni v srpnu došlo v oblasti Baltského moře k podobnému incidentu. Americký průzkumný letoun RC-135 tehdy musel narušit švédský vzdušný prostor, aby se vyhnul střetu s ruskými stíhačkami.

pepen ( 11. dubna 2015 19:52 )

Dříve na vojnu nešli jenom štát kriplové jako si ty. Pro mě to byla čest sloužit ČSSR.

pepen ( 11. dubna 2015 19:51 )

Hofi nes er bohy když jsou v klidu.

pepen ( 11. dubna 2015 19:50 )

Vy nemáte v čobolově diskuzi na bulváru, že bliješ tady.

pepen ( 11. dubna 2015 19:48 )

Žádná srážka nehrozila, jen těm přiblblým amíkům ukázali jak je mají na lopatě.

lipno ( 11. dubna 2015 19:43 )

Stejnej blb = santixkauz

Zobrazit celou diskusi