Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Průměrná mzda v ČR vyskočila na 28 tisíc: A zase ti Pražáci!

Průměrná mzda v Česku vzrostla!
Průměrná mzda v Česku vzrostla!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: kol - 
11. dubna 2015
06:29

Možná vám to nepřijde, ale platy rostou. Spíš ale jen někomu… Průměrná mzda totiž poskočila za posledního půl roku o 600 Kč na 28 tisíc. A nejvíc blaze je v Praze, nejhůř na Karlovarsku.

Údaje o růstu průměrné mzdy, kterou ovšem bere zhruba jen třetina lidí, za poslední čtvrtletí 2014 zveřejnil Informační systém o průměrném výdělku (ISPV). Pokud pracujete v odvětví zdravotnictví a sociální péče, měli byste zaznamenat růst platu až o 4,5 %. Nejméně si lidé polepšili v oborech navázaných na ubytovací služby, stravování a pohostinství, kde je průměrná mzda jen 12 200 korun.

Dlouhodobě se nejlépe umisťují platy v oborech IT. Tady průměrná mzda dělá necelých 40 tisíc. Dohánějí je ale výrobci a distributoři energií s platy přes 38 tisíc. Vůbec nejvyšší platy mají dispečeři letového provozu. S více než tisícovkou za hodinu si přijdou na skoro 190 tisíc měsíčně. Naopak nejméně domů přinesou uklízečky, ochranka, vrátní a prodavači s maximálně 70 korunami za hodinu.

Průměrná měsíční mzda a počet zaměstnanců (3. čtvrtletí 2014) Průměrná měsíční mzda a počet zaměstnanců (3. čtvrtletí 2014) | IPSV

magloranarion ( 30. srpna 2015 13:24 )

Vidím, že tady probíhá debata o výši mezd. Pokud chceme, aby se časem cokoli změnilo a řeči zaměstnavatelů typu: "když se Vám nelíbí, tak si běžte" ztratili váhu, je potřeba začít něco dělat sám! Na www.jobadvisor.cz jsem přidal recenzi svého zaměstnavatele, aby všichni věděli, jak to ve firmě vypadá! Jen tak se dostane více spravedlnosti do zaměstnání - že každý řekne svůj názor na práci veřejně (i když anonymně).

klotilda222 ( 11. dubna 2015 17:02 )

Tak mít v ČR nadprůměrný plat je již samo osobě diagnóza. Říkám tomu inverze. V ČR vyplavou nahoru vždy ti největší dementi a s inteligencí je zde zacházeno jako s tou největší špínou která se stejně nikdy nahoru nedostane. Já kdybych se špatně učil tak jsem mohl také dnes brát padesátku čistého víme. Přál bych si být také dement, měl bych se tu dobře. Ale kdo ví, třeba mi jednou spadne na palici cihla ze střechy a hned dostanu lepé placenou práci. PS Zdravím všechny pacienty s nadprůměrným platem.

stokl.roman ( 11. dubna 2015 11:54 )

Patřím k těm šťastnějším, co růst platu zaznamenali, zaplaťpámbu!!

sores ( 11. dubna 2015 11:45 )

At už jdou do p.r.d.ele s tak nehoráznou lží! Proč nedělají průměr z různých profesí a nerozdělí to do skupin? Protože by vyšlo najevo jaké žebrácké platy 70% lidí bere,že. Ale ono se to stejně ví, to si snadno každý spočítá.

ubeklihor ( 11. dubna 2015 10:44 )

Ten, který sedí na Hradě

Zobrazit celou diskusi