Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

16 tisíc lidí ve smrtelné pasti ISIS: Hladoví, nemají vodu ani naději na únik

Autor: ljš - 
10. dubna 2015
11:44

Umírají hlady a žízní. Vodu pijí z kaluží a nemají kam uniknout. Šestnáct tisíc syrských uprchlíků, včetně dětí, se v palestinském táboře Jarmúk na předměstí Damašku ocitlo ve smrtelné pasti.

Jarmúk byl dlouhá léta útočištěm palestinských uprchlíků s relativně dobrými podmínkami, kam pravidelně docházela humanitární pomoc OSN. Situace se ale radikálně změnila v posledních měsících a začátkem dubna se z ní stala noční můra, když tábor z velké části obsadili islamističtí radikálové.

„Čím dál víc připomíná tábor smrti a svět by neměl nečinně přihlížet masakru, který se tam odehrává,“ varoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V táboře žije kolem 16.000 lidí včetně 3.500 dětí a podle šéfa OSN je bojující strany používají jako živé štíty.

„V hrůze, která se odehrává v Sýrii, představuje uprchlický tábor Jarmúk ten nejhlubší kruh pekla,“ řekl Pan a vyzval k ukončení bojů. Jedině tak se podle něj dá zabránit „humanitární katastrofě obrovských rozměrů“.

V táboře bojují od 1. dubna radikálové z hnutí Islámský stát, kteří jej z větší části obsadili, proti frontě an-Nusra a také odnoži palestinského Hamasu.

Tábor leží na jižním okraji Damašku a syrská vláda brání jeho severní části, aby chránila hlavní město. Ve středu oznámila, že se v Jarmúku schyluje k vojenskému řešení. Ve čtvrtek se zdálo, že operaci podpoří také palestinské organizace zastupující obyvatele Jarmúku, Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ale v oficiálním prohlášení uvedla, že nehodlá podpořit žádné ozbrojené akce.

Větší část palestinských skupin zastoupených v Jarmúku byla proti režimu prezidenta Bašára Asada. Hlavní frakcí je odnož palestinského Hamasu Aknáf Bajt al-Makdis, která podporuje syrskou opozici. Některé menší palestinské skupiny se ale v poslední době obracejí spíš k syrské vládě.

V táboře, který byl založen roku 1957, žilo původně až 160.000 lidí. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení a většina jeho obyvatel už utekla jinam. Ti, kteří v něm zůstali, jsou nyní uvězněni ve svých domech bez přístupu k vodě a jídlu, v táboře chybí i léky. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) tento týden varoval, že situace na místě je „více než nelidská“.

kajina ( 10. dubna 2015 23:25 )

 OBAMA TAM NEPOJEDE, PROTOZE BY MU DOCELA PO PRAVU MĚLI UŘÍZNOUT PALICI ZA VŠECHNA TA SVINSTVA USA, CELÝ SVĚT AMERICANI ROZVRTALI A ROZESTVALI. KAM VSTOUPI AMERICKÝ VOJÁK TAM KONČI SVEBYTNE FUNKCNI STÁTY A ZUSTANOU MRTVI A ZDEVASTOVANE ZEME SE ZOUFALÝMI LIDMI.

antiall ( 10. dubna 2015 19:39 )

 Latinska a jižní Amerika má jedno spolecné, nemají moc rádi USA, takže zprávy z Venezuely budou trochu zkreslene, všichni jihoamericane jsou velmi levicove orientovani a hlavně pochopili o co USA jde.

mememumu ( 10. dubna 2015 14:55 )

Jasně. Za to, že Venezuele velí rudý mamlas, jehož schopnosti končí u točení volantem, může USA. Země na ropě a lidi tam pomalu nemají co žrát, o fungování zbytku ekonomiky nemluvě.

rada42 ( 10. dubna 2015 14:45 )

Evropa už krmí Řeky co nic nedělaj a jen žebrají - na tyhle už nezbylo...

mememumu ( 10. dubna 2015 14:38 )

Typickej bača, chytrej jak rádio. To má jako USA zaútočit na Sýrii? A tam bojovat proti všem nyní proti sobě bojujícím skupinám?

Zobrazit celou diskusi