Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Armáda možná obnoví odvody: Budou platit i pro ženy!

»Kyslík« ve filmu Chlapci a chlapi dostával sodu!
»Kyslík« ve filmu Chlapci a chlapi dostával sodu!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
8. dubna 2015
22:59

Armáda by mohla obnovit odvody, které by se nově týkaly i žen. Počítá s tím návrh novely branného zákona, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Normou se nyní budou zabývat zákonodárci. Změna neznamená obnovení základní vojenské služby. Novela také umožňuje vyslání členů aktivních záloh do zahraničních misí. Finanční náklady na zajišťování pravidelných odvodů ministerstvo odhaduje na 230 milionů korun ročně. 

„Pravidelné odvody osmnáctiletých umožní armádě získat objektivní přehled o zdravotním stavu populace a ochotě lidí podílet se v případě ohrožení na obraně země. Chceme také posílit roli aktivních záloh,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Od novely si armáda slibuje, že bude mít v případě napadení Česka rychlou možnost povolat zálohy.

Novela se nebude týkat lidí, kterým bylo 18 před nabytím její účinnosti a dosud nebyli odvedeni. Účinnost zákona je navrhována od ledna 2016. První lidé by k odvodům měli jít o rok později. Branci budou mít možnost službu ve vojsku odmítnout. V případě válečného stavu by byli zařazeni do civilní služby třeba v nemocnicích. 

Pokud budou mít branci zájem, budou se moct zúčastnit dobrovolného vojenského cvičení. Novela také posiluje úlohu aktivních záloh, do kterých se mohou lidé hlásit dobrovolně již nyní. Nově by bylo možné jejich členy vyslat třeba i do zahraničních misí nebo na pomoc při živelních katastrofách. Novinkou bude i to, že bývalí vojáci z povolání budou po skončení své služby v armádě zařazeni na pět let do takzvané povinné zálohy. 

Odvodní řízení bude podle ministerstva obrany v praxi znamenat vyplnění dotazníku a povinnost dostavit se před odvodní komisi, která posoudí zdravotní a osobnostní způsobilost dotyčného. Povoláváni k němu budou všichni, kterým v daném roce bude 18 let. Těch bývá podle statistik asi 100.000 ročně.

Odvody se nebudou týkat například těžce zdravotně postižených, těhotných žen, policistů, hasičů nebo lidí, kteří pečují o dítě do tří let. Branná povinnost, která platí již od dob Marie Terezie, zůstává zachována pro všechny od 18 do 60 let. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 9. dubna 2015 12:17 )

Jo, jo, je to taková kravina, že jí dokázala správně pochopit, i správné důsledky vyvodit, dokonce i kobylí hlava

provokaterka ( 9. dubna 2015 11:52 )

Tak se proamici snad dočkají,bojovat po boku amerických agresorů a vypalovat cizí země.

salto ( 9. dubna 2015 11:45 )

V devadesátých letech to už nebyla vojna, ale pionýrský tábor

salto ( 9. dubna 2015 11:44 )

Tak vypni PC a masti cvičit (jako ti Poláci) a pamatuj si: těžko na cvičišti, lehko na bojišti Lidi to by byla bžunda, kdyby nás měl bránit takový buvol jako seš ty

antiall ( 9. dubna 2015 11:44 )

 Musím se smát, jak v devadesátem hrimala budoucí garnitura jak vse zelené je spatne, hopla dvacet pět let a jsme na úrovni militantniho Izraele nebo iranu, bravo ČR.

Zobrazit celou diskusi