Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Unikátní operace v Česku: Dočasná srdeční pumpa na tři dny

Unikátní operace v Česku: Dočasná srdeční pumpa na tři dny
Unikátní operace v Česku: Dočasná srdeční pumpa na tři dny  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
8. dubna 2015
19:35

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) použili k záchraně pacienta s akutním selháním srdce jako první centrum na světě dočasnou srdeční pumpu PHP HeartMate. Zavádí se přímo do srdce přes cévy v třísle. Na 72 hodin může nahradit funkci srdce a lékařům tak dává čas pro přesnější rozhodnutí o další léčbě. Od ledna tímto způsobem v IKEM pomohli čtyřem pacientům. ČTK o tom dnes informovala mluvčí IKEM Veronika Velcová. 

„Je to velmi rychlá a efektivní stabilizace pacienta, vhodná především pro nemocné s kardiogenním šokem,“ uvedl zástupce přednosty kliniky kardiologie Jiří Kettner. Právě rychlost je jednou z největších výhod nové technologie. Lékaři dokážou během několika minut umístit pumpu do aortální chlopně v srdci, kde má za úkol pumpovat krev do těla objemem přes čtyři litry za minutu. „Tento průtok můžeme libovolně upravovat pomocí řídicí konzole připojené k pumpě,“ podotkl ředitel IKEM Aleš Herman. 

Lékaři tak získají 72 hodin, ve kterých mohou přesněji vyhodnotit míru poškození srdce a další směr léčby. Srdce buď začne díky mechanické podpoře opět fungovat, nebo je pacientovi implantována dlouhodobá srdeční podpora s výhledem na transplantaci srdce. Na vývoji pumpy PHP se lékaři z IKEM přímo podíleli. 

„Doufáme, že postupně budeme moci rozšířit indikační kritéria pro použití této krátkodobé srdeční podpory tak, abychom mohli zahrnout i pacienty po těžkém infarktu myokardu, což nám nynější design studie neumožňuje,“ dodal Herman. 

První mechanickou podporu srdce v ČR implantovali v dubnu 2003 právě v IKEM. Umělé podpory se od té doby zmenšily, technologie je dokonalejší, fungování efektivnější a výrazně se snížil počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce. V IKEM za 12 let pomohli tímto způsobem více než 300 pacientům, v loňském roce to bylo 40 nemocných. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi