Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prosím, uřízněte mi hlavu! První dobrovolník je připraven risknout transplantaci těla

Autor: shp - 
8. dubna 2015
14:22

Je smrtelně nemocný, a tak se rozhodl podstoupit rizikový experiment. Rus Valerij Spiridonov (30) trpící vážnou svalovou poruchou je ochoten svěřit svůj život do rukou doktora Sergia Canavera, kterého jeho odpůrci označují za šíleného. Italský lékař totiž tvrdí, že k životaschopné hlavě dokáže transplantovat celé tělo.

Moje rozhodnutí je definitivní a nehodlám změnit názor,“ říká Valerij, počítačový programátor z Ruska. Od dětství trpí spinální svalovou atrofií. Kvůli ní se nemůže pořádně pohybovat a je odkázán na kolečkové křeslo.

Lékaři mu už příliš let života nedávají. Někteří z nich říkají, že je zázrak, že se dožil takto vysokého věku. „Stěží nyní dokážu ovládat své tělo. Potřebuji pomoc každý den, každou minutu. Je mi 30 let, lidé se stejnou chorobou se obvykle nedožívají více než dvaceti,“ prohlásil Valerij.

Rozumím rizikům operace. Je jich mnoho. Nedokážeme si představit, co se může pokazit. Obávám se, že nebudu žít tak dlouho, abych viděl, co se stane ostatním,“ přiznává Valerij. Dodává však, že v jeho rozhodnutí ho rodina podporuje.

K transplantaci by mělo dojít příští rok. Tělo má poskytnout krajan Valerije, který je ve stavu klinické smrti. Jeho mozek nevyvíjí žádnou aktivitu. „Nedělám to kvůli tomu, že nemám život. Myslím si, že se věda vyvinula pro ty, kteří jsou ochotni podstoupit rizika a oddat se jí,“ dodal Valerij.

Sergio Canavero tvrdí, že transplantace je uskutečnitelná. „Všechny potřebné techniky byly již vyvinuty,“ tvrdí Ital. Jeho odpůrci ho však označují za snílka, blázna a jeho názory za pohádky. Jak tomu skutečně je, bychom se měli dozvědět již příští rok.

petrkramnypresident ( 8. dubna 2015 16:17 )

dr. Mengele již ve 40. letech 20. století

petrkramnypresident ( 8. dubna 2015 16:17 )

Ten má hlavu velkou jak celý zbytek těla dohromady... Pampalábusek

zaviracispendlik ( 8. dubna 2015 15:26 )

někdo už myslí jenom na žrádlo

zaviracispendlik ( 8. dubna 2015 15:26 )

krucipisek1 ( 8. dubna 2015 15:18 )

Az na to, ze jà nejsem kluk

Zobrazit celou diskusi