Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bílého policajta natočili, jak zezadu zastřelil černocha. Mrtvému pak nasadil pouta, prý se bál o život

Autor: ČTK - 
8. dubna 2015
07:42

Bělošský policista, který v americkém státě Jižní Karolína o víkendu zastřelil neozbrojeného černocha, byl obviněn z vraždy. Oznámil to starosta města North Charleston, kde policista muže po běžné dopravní kontrole sérií výstřelů usmrtil. Ve Spojených státech zvedly loni vlnu protestů další podobné případy, v nichž však policisté obviněni nebyli.

Policista Michael Slager podle videozáznamu natočeného náhodným kolemjdoucím opakovaně střelil prchajícího Waltera Scotta do zad, neboť padesátiletý černoch chtěl utéci a nereagoval na jeho výzvu k zastavení. Předtím se jej policista snažil ochromit paralyzérem.

Po výstřelech, po kterých se Scott bezvládně skácel k zemi, mu Slager nasadil pouta a pak teprve zavolal vysílačkou pomoc. Podle starosty Keitha Summeye učinil policista špatné rozhodnutí, za které musí nést následky. „Když uděláte špatné rozhodnutí, nezáleží na tom, zda se skrýváte za ochranným štítem či jste běžný občan, musíte s tím rozhodnutím žít,“ prohlásil Summey.

Scottova rodina na tiskové konferenci poděkovala autorovi videa, bez nějž by podle ní nebylo jisté, zda by se blízcí dozvěděli pravdu o této události. USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri, respektive v New Yorku ve sporných případech usmrtili neozbrojené černochy.

Černošská menšina v USA obviňovala bělošské policisty z diskriminace a přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy šetřilo i federální ministerstvo spravedlnosti. To se bude angažovat i ve Slagerově kauze.

Video Bělošský policista střelil do zad černocha. Zabil ho a byl obviněn z vraždy. - Reuters
Video se připravuje ...

datelobecny ( 8. dubna 2015 15:07 )

Ti nejsou alespoň škaredí jak noc, když už nic. Nicméně je statisticky dokázáno, že spíš světlí živí ty tmavé. A taková prťavá EU je největším živitelem Afriky.

mememumu ( 8. dubna 2015 14:27 )

A co hloupí, líní a světlí? A že jich tu je - zdejší diskuse jsou jimi přeplněné.

petrkramnypresident ( 8. dubna 2015 13:16 )

Zajímavé je, že proti střílení bubáků se bouří jen bubáci, lidem je to celkem fuk

kapturek ( 8. dubna 2015 13:07 )

neme krast ty banany na strome jo jasne, sem hajzl ze sem to napsal jenze me jsou amici u perdele, amici jsou nejvetsi teroristi sveta a at se klidne vyzabijeji

zdrclamrdka ( 8. dubna 2015 12:29 )

bratija čobolové říkaj : střílel na lišku, trefil Maryšku

Zobrazit celou diskusi