Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letecké neštěstí ve Smolensku: Pasažéři v kabině popíjeli pivo a tlačili na piloty!

Autor: ČTK - 
7. dubna 2015
22:33

Piloti polského vládního letadla, v jehož troskách před pěti lety u ruského Smolenska zahynulo 96 lidí včetně tehdejšího polského prezidenta Lecha Kaczyńského, byli pod tlakem činitelů z prezidentova doprovodu, kteří byli v kabině a kteří se posádku snažili přimět k přistání i přes mlhu na letišti. Vyplývá to z přepisu rozhovorů v pilotní kabině.

Novou a údajně o třetinu obsáhlejší verzi přepisů rozhovorů v pilotní kabině dnes zveřejnila polská rozhlasová stanice RMF FM.

„Únik záznamů“ v předvečer výročí tragédie z 10. dubna 2010 kritizovala polská opozice, vedená bratrem Kaczyńského Jaroslawem. Mezi přívrženci opozice je široce rozšířeno přesvědčení, že tehdejší prezident zahynul vinou polsko-ruského spiknutí.

Vyšetřování ruských úřadů dospělo k závěru, že za neštěstí odpovídají polští piloti. Podle polské prokuratury sice hlavní odpovědnost nese posádka, ale díl viny mají i ruští dispečeři ze smolenského letiště.

Podle přepisu záznamu jedné z „černých skříněk“ havarovaného letounu byl v pilotní kabině až do konce tragického letu velitel polského letectva generál Andrzej Blasik, který 41 sekund před katastrofou piloty vybízel, aby se i přes hustou mlhu odvážili přistát se slovy „je potřeba přistát, jiná možnost není“. Do kabiny přicházely i další osoby, včetně šéfa protokolu. Kdosi z posádky dokonce žádal příchozí, aby se ztišili – nejprve slušně, pak i jadrně – a to i pár minut před tím, než se letoun při nárazu do země roztříštil.

Záznam, jehož pravost nebylo možné ověřit, obsahuje i zmínku o pití piva. Avšak prokuratura následně popřela, že by piloti či další osoby zapletené do tragédie požili alkohol. Stanice na výtky z nepřesností a zkreslení odpověděla, že záznamy zveřejní v plném znění.

„Není to žádný tvrdý důkaz. Není to originál, ale kopie, přičemž originály jsou určitě v trezoru v Moskvě,“ prohlásil mluvčí Kaczyńského strany Právo a spravedlnost. „Není náhoda, že pár dnů před pátým výročím se odehraje kontrolovaný únik do médií. Je to plagiát! Jak se může najednou ukázat, že z pásků lze přečíst o 30 procent více?“ pozastavil se.

Vládní letoun přepravoval prezidenta Kaczyńského s manželkou a dalšími členy polské elity do Smolenska. Polská delegace se měla v nedaleké Katyni zúčastnit slavnosti k uctění památky tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Trosky polského letounu Tu-154 zůstávají dosud v Rusku, protože je Moskva navzdory naléhání Varšavy dosud nevydala.

zaviracispendlik ( 8. dubna 2015 13:41 )

pivo a vodka je pro Poláka smrtící kombinace

salto ( 8. dubna 2015 08:46 )

Typické pro tu polskou chamraď. Oni přece za nic nemůžou. Vlastní neschopnost a aroganci nevidí...

decathklon ( 7. dubna 2015 23:56 )

lynx a zaharvi, vás dvou by taky velká škoda nebyla

lynx ( 7. dubna 2015 23:38 )

Hned, když jsem zaslechl tu zprávu, prohlásil jsem: Zvítězila polská arogance nad zdravým rozumem. No, jak říká klasik: Poláků je jak s.r.a.č.e.k!

Zobrazit celou diskusi