Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Skandál s koňským masem: Šéf firmy, která ho prodávala, dostal 2,5 roku

Nizozemec Willy Selten (vpravo) dostal za podvod s koninou 2,5 roku vězení
Nizozemec Willy Selten (vpravo) dostal za podvod s koninou 2,5 roku vězení  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
7. dubna 2015
20:22

Nizozemský soud dnes poslal na 2,5 roku za mříže šéfa nizozemské firmy, která přimíchávala nepřiznané levné koňské maso do hovězího a tuny směsi uvedla na trh. Skandál vyšel na světlo v roce 2013. Odsouzený Willy Selten byl jedním z hlavních protagonistů dosud nejrozsáhlejšího skandálu kolem koňského masa. Soud ho dnes prohlásil vinným z těžkého podvodu. Státní zastupitelství přitom požadovalo pětiletý trest.

Pětačtyřicetiletý podnikatel z města Oss v letech 2011 a 2012 deklaroval a prodal více než 330 000 kilogramů levného koňského masa jako hovězí. „Tím vážně zklamal důvěru svých zákazníků a také spotřebitelů,“ uvedl dnes soud.

Firma Willy Selten BV byla jednou ze dvou nizozemských společností zapletených do skandálu s nepřiznaným koňským masem, v rámci něhož bylo v dubnu 2013 staženo z oběhu asi 50 000 tun masa. Většinu koniny však již mezitím kupující nevědomky zkonzumovali.

Obžalovaný přiznal u soudu, že se dopustil chyb, odmítl ale, že by spáchal vědomý podvod. Koňské maso údajně přimíchával do hovězího na přání klientů.

Soud však nepřesvědčil. „Obžalovaný přitom jednal výhradně z touhy po zisku,“ uvedl soud. Muž prý také poškodil pověst nizozemského trhu s masem doma i v zahraničí.

Soud uložil mírnější trest než trest požadovaný žalobci, protože obžalovaný prý byl částečně potrestán už bankrotem své firmy v důsledku skandálu.

Skandál s nepřiznaným koňským masem vypukl v lednu 2013, kdy se koňská DNA našla v mražených karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Podezřelé zásilky byly ale distribuovány celkem do 15 zemí Evropské unie, včetně Česka. Pokuty za neoznačenou koninu v prodávaných výrobcích tehdy dostaly například řetězce IKEA a Tesco nebo společnost Bidvest Czech Republic.

Výrobky s koňským masem nejsou pro zákazníky nijak nebezpečné, jde ale o klamání spotřebitelů. Podniky hovězí obvykle nahrazují koňským kvůli jeho nižší ceně. Konina byla před desetiletími běžnou součástí masných výrobků v Evropě.

Zobrazit celou diskusi