Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hádka s velvyslancem USA před cestou do Moskvy: Zeman rozdělil Česko i svět

Autor: Vera Renovica, Pavel Schuster, zrk - 
7. dubna 2015
05:29

„Nechoď, Vašku, s pány na led,“ napsal kdysi Karel Havlíček Borovský. Americký velvyslanec to asi nečetl. Zkritizoval totiž prezidenta Miloše Zemana (70) a ten mu za to přibouchl před nosem dveře na Hrad! Rázný Zeman však opět dle politologa rozdělil Čechy. A zároveň i světová média. Ta západní mu spílají, ruská ho chválí.

Podle politologa Zdeňka Zbořila konflikt ukázal, že napětí mezi Hradem a americkou ambasádou je dlouhodobé. I proto si myslí, že poslední výroky nebudou mít velký dopad na českou diplomacii. „Větší zájem to vyvolává zde, protože Zemanovy výroky skutečně českou společnost štěpí. Zažijeme prostě diskuzi jeho obvyklých zastánců a obvyklých odpůrců, pak to celé zmizí,“ řekl Blesku.

Začalo to přitom nevinně. Velvyslance Andrewa Schapira se zeptali v České televizi, co si myslí o Zemanově cestě do Moskvy – 9. května se tam zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války, které organizuje kontroverzní ruský prezident Vladimir Putin. „Není na mně nebo na kterékoli jiné zemi, aby říkala českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Chápu, když prezident Zeman říká, že je třeba uctít oběti 2. světové války ze všech zemí,“ spustil Schapiro diplomaticky.

Pak přišlo záludné »ale«, kvůli kterému Zemanovi vyletěl tlak: „Ale symbolika toho, že možná bude jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně a sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, když ta armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je poněkud prekérní,“ dodal totiž zástupce Američanů v Česku a osobní přítel prezidenta USA Baracka Obamy.

Odpověď Hradu přišla při první možné příležitosti a byl jí Zemanův rozhovor pro Parlamentnílisty.cz. „Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem. (…) Obávám se, že po tomto prohlášení má (…) velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené.“ Schapiro pak na svém twitterovém účtu reagoval, že je rád, že si o velikonočním víkendu doma v USA vypnul mobil.

A Česká republika se zase jednou dostala do hledáčku zahraničních médií… „Skandál diplomacie: Česko zakázalo velvyslanci chodit na Hrad,“ napsal německý Spiegel Online. „V zájmu vítězství. Prezident Česka přijede 9. května do Moskvy navzdory USA,“ reagoval ruský Argumenti i Fakti.

Zeman: Tohle neodvolám!

Český prezident si včera užíval svátky v Lánech a podobně jako Schapiro měl asi také vypnutého »aligátora«. Názor ale nezměnil. „Zdůrazňuji, že jednoznačně platí to, co pan prezident prohlásil. Do plánu zahraničních cest si nenechá pan prezident mluvit žádným velvyslancem,“ tlumočil totiž Blesku přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Také upřesnil, že bude velvyslanec pochopitelně moci býti přítomen společenským událostem na Hradě. Bojkot se týká pouze osobních jednání.

Podívejte se na reportáž na začátku Bleskových zpráv:

Video Zprávy: Zemanova diplomatická rozbuška kvůli Rusku a Macura utekl z Česka! - Blesk TV
Video se připravuje ...

decathklon ( 7. dubna 2015 22:17 )

Zavorálek na 24-ce prezidenta dobře potápí

decathklon ( 7. dubna 2015 22:05 )

na 24 je Ovčáček na debatě o vejletu do Moskvy a další

kung-fu-jane ( 7. dubna 2015 22:01 )

klon santikauze.. jak už nemůže

kung-fu-jane ( 7. dubna 2015 21:56 )

Tak kdo je další?

kung-fu-jane ( 7. dubna 2015 21:53 )

Už nemůžu

Zobrazit celou diskusi