Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stěhování pelikánů: Ošetřovatelé museli použít speciální hmaty

Autor: Vlaďka Hradská, zrk - 
7. dubna 2015
06:42

Pelikáni nejsou žádní drobci. Své o tom vědí ošetřovatelé ze zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Na stěhování statných opeřenců do venkovního výběhu museli nasadit speciální hmaty.

Pelikáni váží kolem 15 kilogramů, navíc mají pořádně dlouhý zobák. „Právě za něj je důležité pelikána držet. Usnadňuje to manipulaci při přenášení. Důležité je nejprve bezpečně chytnout ptáka do náruče a hned rukou zobák přidržet,“ popsala osvědčený způsob Michaela Jerhotová z hlubocké zoo.

Někdy se stane, že chovatel pelikána postaví na zem a posledních pár metrů do výběhu ho dovede za zobák. Právě tak to vypadalo při letošním stěhování z vytápěného zimoviště. Pelikáni se ale ve svém venkovním výběhu dlouho nerozkoukávali. Pořádně provětrali křídla a během chvíle už měli za sebou první letošní koupel v rybníce.

V zoo Ohrada chovají 2 páry pelikánů bílých. Svá hnízda staví ze slámy a větví. Z velkých bílých vajec se líhnou mláďata, která vypadají trochu jako dinosauři. „Pelikáni hnízdí ve velkých koloniích, pokud se chovají v malých počtech, jako u nás, je odchov mláďat velmi raritní. Nám se to ale daří. Naši pelikáni to vyřešili tím, že se přidali do početného hejna plameňáků růžových ve vedlejším výběhu,“ řekl hlavní chovatel pelikánů Ondřej Srb.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi