Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko čeká revoluce v úvěrech a hypotékách: Nový zákon ochrání před lichvou!

Autor: Eva Fraňková, zrk - 
12. dubna 2015
21:05

Banky i nebankovní společnosti se v příštím roce podrobí přísnějším pravidlům. Změna, kterou chystá ministerstvo financí pod vedením náměstka Martina Prose, by měla spotřebitele ochránit před lichváři, a navíc zlevnit hypotéky.

Pravidla pro banky a společnosti, které lidem půjčují peníze, se od příštího roku zpřísní.

Novela zákona by měla zásadně změnit finanční trh. Dotkne se hypoték i nebankovních půjček, kde se točí stamiliardy a jejich regulace je slabá.

V současnosti dohlíží na 57 000 firem, které se živí poskytováním půjček, Česká obchodní inspekce. Vzhledem k objemu je to ale mimo její kapacitu. Nově by dozor převzala Česká národní banka a počet firem má klesnout na tisíce.

„Od nové regulace si slibujeme, že konečně zamezí používání neférových praktik,“ říká mluvčí Providentu Ondřej Holoubek. Zásadní novinku chystá ministerstvo taky u hypoték.

Od roku 2016 budete mít možnost hypotéku zdarma předčasně splatit.

NOVINKA: Půjčovat budou moci pouze firmy, které získají licenci a budou mít odborné vzdělání. Nově je bude kontrolovat ČNB, počet by se měl snížit maximálně na 10 000.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Živnostenské oprávnění k půjčování peněz má 57 000 firem. Pravděpodobnost kontroly vychází jednou za 196 let.

NOVINKA: Centrální banka firmám zabrání používat lichvářské praktiky, jako jsou velké smluvní sankce. V případě neuposlechnutí odejme licenci a tím podnikání firmy skončí.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Pokud firma dodržuje zákon a chová se „pouze“ neférově, například si účtuje vysoké sankce, nelze ji v současnosti téměř nijak postihnout.

NOVINKA: Nový zákon říká, že odměňování prodejců nesmí být závislé na prodejních cílech.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Prodejci půjček jsou placeni provizí podle počtu sjednaných smluv. To je vede k tomu, že nabízejí půjčky i předluženým lidem.

NOVINKA: Úvěr i hypotéku bude možné kdykoli splatit, banky budou účtovat jen omezený poplatek. V těžkých životních situacích bude splacení úplně zdarma.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Kdo chce splatit dřív, zaplatí tučný poplatek, kterým banka trestá za to, že přijde o úroky za zbylou dobu splácení.

NOVINKA: Před podpisem smlouvy budete mít k dobru dva týdny, po které nemůže banka zhoršit podmínky nabídky.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Jakmile v bance podepíšete smlouvu o hypotečním úvěru, nemůžete vzít svůj podpis zpět.

NOVINKA: Banka vám bude muset spočítat cenu hypotéky a zapsat ji do formuláře. Tak získáte snadno porovnání. Informace o plné ceně hypotéky budou muset být dokonce i v reklamách.

JAK TO FUNGUJE TEĎ: Banka nemá povinnost sdělit předem cenu hypotéky. Zpravidla vám pouze sdělí úrok, ale všechny další poplatky se často dozvíte až ve smlouvě.

stellastella ( 13. dubna 2015 06:42 )

 Dohledne Ceska narodni banka take na to,aby se ani v bankach nehodnotilo podle prodanych objemu nejen hypotek,ale i spotrebitelskCh uveru nebo kreditek?Kazdy pracovnik banky se mi snazi neco vnutit.Vzdy a bez ohledu na to,ze rikam,ze uver opravdu nepotrebuji.

Dannero ( 12. dubna 2015 23:02 )

po dvaceti letech to někomu došlo? Dokud budou zákony reagovat s takovým zpožděním, budou prevíti vždycky v klidu vymýšlet nové a nové způsoby jak škubat z lidí peníze.

Zobrazit celou diskusi