Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Papež: Popravy jsou nepřijatelné, popravení křesťané jsou noví mučedníci!

Autor: ČTK - 
6. dubna 2015
16:23

Papež František na Velikonoční pondělí opět vyzval mezinárodní společenství, aby podniklo kroky proti vyvražďování křesťanů v některých částech světa, a nepřehlíželo ho.

V proslovu k poutníkům a turistům na Svatopetrském náměstí se podle agentury AP rozhorlil nad osudem křesťanů, kteří jsou terčem islámských extremistů na Blízkém východě, v Africe a v Asii.

František vyzdvihl ty, kteří informují veřejnost o pronásledování křesťanů ve světě. Aniž navrhl konkrétní postup, vyzval ke "konkrétnímu zapojení a konkrétní pomoci při obraně a ochraně (křesťanských) sester a bratří, kteří jsou pronásledováni, vyháněni, zabíjení a stínáni pouze za to, že jsou křesťany".

"Jsou to naši dnešní mučedníci a je jich mnoho. Dá se říci, že jsou početnější než v prvních staletích (našeho letopočtu)," řekl papež. "Doufám, že mezinárodní společenství nezůstane němé a nečinné před takovými nepřijatelnými zločiny, které představují znepokojivou erozi nejzákladnějších lidských práv. Upřímně doufám, že mezinárodní společenství to nebude přehlížet," řekl František z okna Apoštolského paláce.

Papež František již v neděli ve svém tradičním velikonočním poselství připomněl utrpení lidí v nynějších krizových oblastech světa od východní Ukrajiny přes Sýrii a Irák po africké země. Vybídl mimo jiné k modlitbám za oběti čtvrtečního masakru v Keni a také přivítal čerstvou rámcovou dohodu o íránském jaderném programu.

V poselství, po němž následovalo tradiční papežovo požehnání Městu a světu (Urbi et orbi), František především nabádal mezinárodní společenství, aby nezůstalo lhostejné k nesmírné humanitární tragédii a dramatické situaci velkého počtu uprchlíků v Sýrii a Iráku. Vybídl k modlitbám za "utichnutí hřmotu zbraní a obnovení dobrého soužití mezi různými skupinami" v těchto zemích.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

zlymikes ( 6. dubna 2015 17:01 )

a kterou zemi Svatý Otec myslí? Taky USA, kde jsou popravy zcela běžné a ve jménu kapitálu jsou prováděny po celém světě? Když uhoří rodina po zásahu US rakety, pak se nikdo nemůže divit, že IS upálí nějakého zajatce.

zlymikes ( 6. dubna 2015 16:59 )

viz třeba křížové výpravy a přivádění muslimů na tu pravou víru. A nyní se diví opaku?

moiaza ( 6. dubna 2015 16:51 )

Bůh je všemohoucí, bůh všechno vidí, bůh je potrestá,...... Nějak se to bohovi vymklo z rukou. Kde je, proč ty katy netrestá? Že by snad nebyl?

Zobrazit celou diskusi